Startsida - Nyheter

Energi

Odla dina egna superbär

Klassiska röda och svarta vinbär är dekorativa och väldigt lätta att odla.

Med bärbuskar i trädgården har du ett alldeles eget hälsoapotek runt knuten.
– Nya sorter som blåbärstry och saskatoon är riktiga vitaminbomber och passar vårt klimat perfekt, säger bärexperten Leif Blomqvist.

Bärbuskar förgyller trädgården på flera sätt. Bären är förstås huvudnumret och något att njuta av varje år. Men även själva buskarna är dekorativa med sina lummiga bladverk och fina blommor. De kan bli ett effektivt insynsskydd, rama in en köksträdgård eller liva upp en oanvänd yta på tomten.

– De är lättodlade och kräver bara lite omvårdnad för att trivas, säger Leif Blomqvist.

Jordgubbar planteras i soligt läge och trivs i mullrik, sandblandad jord. | Foto: Jessica Gow/TT

Sedan barnsben

Han har ägnat nästan hela sitt yrkesliv åt bärodling och är författare till många trädgårdsböcker. Intresset fick han som pojke när han följde med sin mormor till marknaden, där hon sålde egenodlade hallon och jordgubbar. I dag driver Leif en plantskola i Pedersöre i Finland, på samma breddgrad som Umeå.

– Att odla för eget bruk är högaktuellt och där ingår frukt och bär naturligtvis, säger Leif som upplever att intresset ökar.

Bärskörden blir ofta riklig och är enkel att förvara. Antingen genom att frysa frukterna, eller så kokar man sylt, marmelad och gelé av dem. Bäst ur hälsosynpunkt är att äta dem som de är. Förutom näringsämnen som vitaminer och mineraler innehåller alla bär stora mängder antioxidanter och fibrer.

– Vi har ideala förhållanden för just bärodling här i Norden. Kyliga nätter och långa dagar med sol gör att de blir extra söta och rika på antioxidanter, förklarar Leif.

Bärbuskar går ofta att placera lite varstans på tomten. De kräver inte särskilt mycket underhåll för att trivas och ge rikligt med nyttiga och goda bär. | Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Nya sorter

I butikernas hälsosortiment finns ett rikt utbud av så kallade ”superbär”. Gemensamt är att de ofta har exotiska namn, har transporterats hit från andra sidan jorden och kostar skjortan. Men varför köpa acai-, goji- och inkabär när du kan plocka jordgubbar, hallon- och vinbär gratis?

Vill man ändå testa något nytt finns det flera sorter att välja bland. Leif Blomqvist berättar att det händer mycket på bärfronten just nu. Flera nya, härdiga sorter av blåbärstry, saskatoon och havtorn har börjat saluföras.

– Blåbärstry är nog min favorit bland nyheterna.

Den ger avlånga, blå frukter som smakar som blåbär men med något mera sting och sötma. Busken är robust och trivs lite varstans, men vill du ha mycket bär bör den få sol.

Leif Blomqvist är bärentusiast och driver egen plantskola i Pedersöre i Finland. Han är också författare till en mängd trädgårdsböcker. | Foto: Privat

Vintertåliga

Blåbärstryet mognar tidigt och fortsätter att ge bär fram till mitten av juli.

– De är mycket vintertåliga och fungerar utmärkt upp till zon 7–8. Vi råkade ut för en köldknäpp mitt i blomningen med sex minusgrader, men det gick utmärkt. Det kommer bär precis som vanligt, säger Leif.

Saskatoonbäret, eller bärhäggmispel, påminner även det om blåbär, men med smak av mandel. Bäret har sitt ursprung i Nordamerika och var en viktig föda för den amerikanska ursprungsbefolkningen. Enligt Klamathindianernas skapelseberättelse föddes människan ur saskatoonbuskarna, berättar Leif.

– Då förstår man vilken betydelse de hade.

Enkönad

Havtorn är en urgammal växt. På senare år har man korsat fram varianter utan taggar och med mer lättplockade bär. Det har gett ett uppsving. Med havtorn gäller det att få med sig både en han- och honplanta hem för att få fart på bärproduktionen. De pollineras med vindens hjälp.

– Fördelen med de nya sorterna är att bären är lättare att plocka och att busken nästan är helt fri från taggar. Dessutom klarar de stora temperaturskillnader, säger Leif Blomqvist.

Det är upplagt för hälsosamt självplock i trädgården i sommar.

Odlingsvänliga bärsorter

Svarta vinbär
Härdiga och lättodlade. Trivs i stort sett överallt och tål även en del skugga. Skörda bären i slutet av juli.
Hälsa: Innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som apelsiner och mer kalcium än keso.
Jordgubbar
Bäret är en förädlad, större variant av smultron. Plantera i soligt läge. I mullrik, sandblandad jord trivs de bäst.
Hälsa: Rika på järn, vitamin C och antioxidanter. Innehåller folat, ett B-vitamin som är bra för fosters utveckling och immunförsvaret.
Hallon
Redan första året efter planteringen ger hallon skörd. Bären bildas på fjolårsskotten. Hallon vill stå vindskyddat i inte alltför kalkrik men gärna välgödslad jord.
Hälsa: Innehåller mer fibrer än jordgubbar, annars ganska lika dem när det gäller näringsinnehåll. I de små kärnorna finns nyttiga fleromättade fettsyror och fibrer.
Blåbärstry
Mycket lättodlade. De kan stå i allt från helsol till halvskugga i såväl sand- som lerjordar. Man bör plantera flera olika sorter för att korspollinering ska uppstå och ge många och stora bär. De mognar tidigt och bären är stora och avlånga ungefär tre till fyra centimeter.
Hälsa: De innehåller mer antioxidanter än både blåbär, tranbär och vinbär. De är också rika på C-vitamin.
Saskatoon eller bärhäggmispel
Lättodlad buske som blir mellan två och fem meter hög och trivs i väldränerad jord och soligt läge. Fungerar utmärkt som häck. Kan klippas för att förenkla plockningen. Blommar vackert i maj och blir färgsprakande om hösten.
Hälsa: Bären är rika på antioxidanter, järn, kalcium, magnesium och kalium.
Havtorn
Urgammal växt som har funnits på våra breddgrader sedan istiden. Behöver både han- och honplantor för att ge bär. Känsliga för uttorkning i samband med plantering.
Hälsa: Havtorn är mycket vitaminrika. Förutom C-vitamin, innehåller de också A, B, E samt karotenoider.
Källor: Tidningen Hälsa, Allt om trädgård, Prairieberries.com, Blomqvistplantskola.com, Odla.nu.

Vad är antioxidanter?

Förenklat kan man säga att antioxidanter tar hand om överskottet av fria radikaler, som i sin tur har skadlig inverkan på kroppen. Enligt Livsmedelsverket kan mängden fria radikaler, som bildas när syre omsätts, ha betydelse för utvecklingen av bland annat hjärt-kärlsjukdom och cancer.
Källa: Livsmedelsverket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV