Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Kina på pr-turné i Almedalen

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou i Visby under Almedalsveckan.

Turistkonflikter, svensk humor och frihetsberövade Gui Minhai – relationen mellan Kina och Sverige har varit ansträngd på senare tid. Nu väljer enpartistaten till mångas förvåning att dyka upp i demokratins högborg Almedalen.

– Almedalen är en öppen plattform för alla. Det faktum att vissa kritiserar att kinesiska handelskammaren deltar på Almedalen påminner om ett skämt, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT.

Han gör en skämtsam liknelse om hur en grupp som diskuterar demokrati skulle utesluta förbipasserande som vill vara med.

TT: Vill Kina diskutera demokrati då?

– Självklart!

Affärsmöjligheter

Inne i tältet visas bildsekvenser med spektakulära storstadsvyer, nöjesparker och leende kinesiskt vardagsliv på skärmarna framme vid scenen. I publiken sitter både representanter från näringsliv och Falun Gong-aktivister.

Någon vädrar oro för brist på mänskliga rättigheter, en annan tar upp utvecklingen i Hong Kong under den öppna frågestunden. Ambassadören hänvisar till att kommunistpartiet har som mål att försvara mänskliga rättigheter – men att landet har 1,4 miljarder invånare och att man inte bara ska fokusera på några få individer.

China Day i Almedalen, ett arrangemang som står utanför det officiella Almedalenprogrammet, handlar specifikt mest om affärer.

– Orsaken till att kinesiska handelskammaren arrangerar eventet här är för att erbjuda en plattform för olika sektorer, inklusive bolag och andra svenska sektorer, att lära sig om affärsmöjligheter i Kina – och om landet som helhet, säger ambassadör Gui Congyou.

Sluta lägga sig i

Svenskarna behöver nämligen lära sig mer om Kina, anser ambassadören. Relationen mellan de båda länderna har på senare tid också drabbats av en fnurra på tråden – eller två.

Förhållandet sattes hårt på prov förra hösten när tre kinesiska turister blev avhysta från ett vandrarhem i Stockholm. Konflikten kulminerade när SVT:s humorprogram Svenska Nyheter tog upp händelsen. Kina krävde en ursäkt och ärendet gick hela vägen till utrikesdepartementet.

Då krävde Kina en ursäkt. I dag är man i Almedalen.

– Vi hoppas att våra länder ska fortsätta ha en god relation – samt att vissa människor här i Sverige ska börja behandla Kina mer rättvist och jämlikt och sluta diktera vad Kina ska göra på ett nedlåtande sätt, säger Gui Congyou och fortsätter:

– Och sluta lägga sig i inhemska affärer.

Inte lasta enskild

På China Days scen står Kristoffer Lundegren från Nordic Apiary, ett projekt som hjälper svenska teknologientreprenörer att lyckas på den asiatiska marknaden. Många bolag vill till Kina – ett land fullt av affärsmöjligheter och utveckling. Men också problem.

Innan frågestunden tar slut uppmanar Lundegren svenskar att inte hålla tyst när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

– Kritiken är relevant och den ska Sverige fortsätta att framföra, säger han efter framträdandet.

– Samtidigt är Kina en av världens största marknader och Sverige är ett litet exportberoende land som inte kan blunda för att vi inte klarar oss utan den kinesiska marknaden.

TT: Att vara öppen och rak i sin kritik – är du själv det när du är i Kina?

– Jag försöker vara det, så mycket som möjligt. Men det kan vara svårt att hitta rätt mottagare. Man kan vara avsändare för sina egna värderingar, men man kan ju inte heller lasta en enskild kines för det statskick som den personen råkar leva i.

"Det vore anarki"

Kritik faller dock inte alltid i god jord. Faktum är att Kinas ambassad gjort en rad skarpa utspel mot svenska medier som skriver om kritiskt om ämnen som rör landet.

– I Sverige är särskilt frågan om den svenske förläggaren Gui Minhai, en i raden av fängslade regimkritiker och människorättsaktivister i Kina, aktuell. Enligt utrikesminister Margot Wallström (S) gör Sverige allt för att få honom fri.

När TT frågar Gui Congyou om Gui Minhai hänvisar han till att ”kinesiska myndigheter hanterar ärendet enligt lagen”.

– Några människor i Sverige vill pressa den kinesiska regeringen att släppa Gui Minhai, men det vore att kränka lagen. Utan lag finns ingen demokrati, utan det vore anarki.

Världens folkrikaste land

Kina är i dag världens folkrikaste stat.
Invånarantalet är nära 1,4 miljarder människor.
Kinas president Xi Jinping tillhör det enda godkända partiet, kommunistpartiet, som styrt landet sedan 1949.
Landet anser att det numera har marknadsekonomi.
2001 blev Kina medlem av Världshandelsorganisationen, WTO.
Källa: Landguiden, Nationalencyklopedin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV