Gör om gräsmattan till en prunkande äng, eller öppna ett bihotell i en hålförsedd träbit. Snabbt kan balkongen, terrassen eller trädgården bli ett paradis för insekter och smådjur, enligt Världsnaturfondens expert på biologisk mångfald.
– Allt som krävs är lite fantasi, säger Ola Jennersten.
Med över 2,6 miljoner privata trädgårdar, och miljontals balkonger och terrasser därtill, finns goda möjligheter att skapa hållbara livsmiljöer för djuren omkring oss. En balkong, till exempel, kan hysa en fågelholk för hålbyggande småfåglar, som blåmes eller talgoxe.
Både i städerna och i jordbrukslandskap finns en stor brist på hålutrymmen. De behövs när fåglarna föder upp sina ungar, men också på vintern när det är kallt. Då kan fåglarna klara flera minusgrader, säger Ola Jennersten, expert på biologisk mångfald vid WWF.
Rödlistade bin
Ett par blomsterlådor kan göra balkongen till en fristad för pollinerare. Särskilt förtjusta är humlor och bin i blommande kryddväxter som är rika på nektar, som oregano och kungsmynta.
En tredjedel av Sveriges närmare 300 bisorter är rödlistade, vilket innebär att deras framtida överlevnad är osäker.
Avverkningen av skog och mark gör att bin och humlor inte hittar tillräckligt mycket nektar och pollen från blommande växter. De hotas också av giftiga bekämpningsmedel.
Ändå är binas jobb, att pollinera blommor och växter, en oumbärlig beståndsdel i naturens ekosystem och vår matproduktion.
– Vill man bygga bon till bina kan man borra små hål i träbitar, mellan fyra och åtta millimeter stora, och hänga på balkongen eller i trädgården. Där gör bina små celler och lägger ägg. Men häng dem på södersida, för de gillar värme, säger Ola Jennersten.
Låt mattan växa
För den som disponerar över en bit grönområde är möjligheterna fler. Bygg en damm för insekter och fåglar, eller samla ihop en hög med död ved för att gynna insekt- och svampsorter. Den som inte räds kräldjur kan också bygga en stenmur eller ett stenröse – en perfekt bostad för ormar och ödlor.
Men det allra viktigaste är att skippa den välansade, klargröna gräsmattan. Låt den växa och bli en prunkande, blomstrande äng i stället, råder Ola Jennersten.
– En gräsmatta finns det inget liv i. Börja med att låta den vara, och se om det kommer upp något som blommar. Annars kan det vara bra att köpa paket med frösådd, och byta ut det översta jordlagret mot sand eller torv. Man kan behöva minska näringsvärdet i jorden för att inte gräset ska ta över. Många ängsblommor som vallmo och blåklint är konkurrenssvaga, säger han.
– Regeln är: ju rufsigare trädgård, desto bättre!