Den 52-årige Försvarsmaktschefen annonserade efter kunder, kontrollerade priser och bokade hotellrum. Nu döms han till fängelse för koppleri sedan han fått en kvinna att prostituera sig. Han förlorar också med stor sannolikhet sitt jobb.
2013 infördes den första annonsen på en nätsida där kvinnans sexuella tjänster erbjöds mot betalning. Fem år senare skulle historien rullas upp, när kvinnan berättade om prostitutionen för polis. I juni i år åtalades den 52-årige mannen för grovt koppleri, och nu har domen mot honom kommit.
Nacka tingsrätt konstaterar att 52-åringen skött kontakterna med kunder, han har ordnat med text och foton till annonserna och kontrollerat prissättningen på kvinnans tjänster. Han bokade också hotellrummen där prostitutionen ägde rum och skjutsade kvinnan till kunderna.
Enligt åklagaren tjänade paret åtminstone 250 000 kronor på verksamheten. Tingsrätten skriver i sin dom att omsättningen ”förmodligen varit ännu högre”. Det finns också bevis som styrker närmare 80 tillfälliga sexuella förbindelser under den aktuella tidsperioden.
"Förtroendet förbrukat"
Straffet blir tio månaders fängelse. Mannen förlorar med stor sannolikhet också sitt jobb. I en anmälan från hans chef till personalansvarsnämnden står det att förtroendet för mannen är skadat i en sådan omfattning att det är förbrukat. Motiveringen är bland annat att han visat på omdömeslöshet och grovt brutit mot säkerhetsmedvetandet samt att han har bedrivit brottslig verksamhet på arbetstid.
– I anmälan till personalansvarsnämnden hemställer man om att han ska skiljas från sin anställning. Nu är det nämnden som har att fatta det formella beslutet, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.
Mannen åtalades alltså för grovt koppleri, men tingsrätten dömer honom för koppleri av normalgraden. Detta då mannen inte utsatt kvinnan för våld eller hot om detsamma. Man tar också hänsyn till att prostitutionen inledningsvis var ”mer eller mindre frivillig” från kvinnans sida, och att både hon och han har haft ett ekonomiskt intresse i verksamheten.
Chef inom säkerhetstjänst
– Jag ser att tingsrätten delar min uppfattning om alla de faktiska omständigheterna, vad mannen gjort i den här verksamheten, men att man inte väljer att rubricera det som ett grovt brott. Jag ska läsa domen noga, och så får jag överväga om det finns anledning att låta hovrätten pröva rubriceringsfrågan, säger åklagaren Daniel Suneson.
52-åringen, som tidigare varit hög chef inom svensk säkerhetstjänst, nekar till brott och ville i första hand frias helt. Samtidigt innebär det en lättnad att brottet inte bedömts som grovt, enligt 52-åringens advokat Johan Eriksson.
– Det är en väldig skillnad att dömas för grovt koppleri och koppleri av normalgraden. Sedan är min klient besviken över tingsrättens bedömning när det gäller kvinnans trovärdighet, säger Eriksson, och hänvisar till att det i rätten framkom att kvinnan lämnat felaktiga uppgifter i förhören.
Försvaret har ännu inte fattat något beslut i frågan om överklagan.