Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Eliasson om beredskapen: Känner mig trygg

– Jag tror alla aktörer är ganska mycket mer på tå jämfört med i fjol, säger MSB-chefen Dan Eliasson apropå brandberedskapen inför sommaren, här fotograferad i Visby under Almedalsveckan.

Med fjolårets skogsbränder i färskt minne försäkrar chefen för MSB att Sverige nu står redo om olyckan skulle vara framme.

– Jag känner mig trygg i att vi har tillräcklig kapacitet i Sverige för att göra insatser mot skogsbränder om de uppstår, säger Dan Eliasson till TT.

Förra sommaren brinner mer än 20 000 hektar skogsmark upp i de knastertorra skogarna i främst Dalarnas, Gävleborgs och Jämtlands län. Människor tvingas från sina hem och får se en del av sin hembygd brinna upp. Frivilliga strömmar till och landets räddningstjänster kämpar. Men uppgiften är för svår, och hjälpen från Europa kommer – danska och polska brandmän möts av jubel på sin resa genom Sverige. Till slut kommer italienska brandflygplan till undsättning.

I medier och på nätet rasar debatten. Varför har Sverige och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) inte tillräckliga resurser? frågar sig många.

"Mycket mer på tå"

Förra året blev en lärdom, konstaterar Dan Eliasson som anser att Sverige nu står väl rustat.

– Det är klart att man lär sig i de lokala räddningstjänsterna väldigt mycket och även vi på central nivå, och även länsstyrelserna. Jag tror alla aktörer är ganska mycket mer på tå jämfört med i fjol. Och så har vi mer resurser, säger Eliasson.

Han pekar särskilt ut tre åtgärder som MSB vidtagit. Antalet skogsbrandsdepåer – innehållande extra utrustning såsom slangar, pumpar och terrängfordon – som kan placeras ut där det behövs har ökat från 15 till 24 stycken. Utöver det har antalet utbildningsplatser för brandmän blivit fler.

Ett helikopteravtal – som omgärdats av diskussion när det gäller antal helikoptrar – står också klart.

– Där har vi slutit avtal med leverantör om att kunna ha minst tio stycken helikoptrar, och att leverantören kan leverera uppemot trettio stycken, säger Dan Eliasson.

Tio eller trettioen?

TT: Det har varit olika siffror där. Hur vill du kommentera det? Vad gäller?

– Vi gick ut med en upphandling som sade att vi behöver minst tio helikoptrar med en viss förmåga. Sedan fick vi olika anbud och vi slöt ett avtal med en leverantör. Den leverantören har tillgång till 31 helikoptrar så vi kan avropa fler än tio om vi behöver göra det.

En mindre modell av de brandbekämpningsplan som kan skopa upp vatten står på tur nästa år. Men planen ska hyras, inte köpas, betonar Eliasson.

– Men det kostar rätt mycket pengar, så då måste vi titta på finanserna och vad regering och riksdag säger för att stötta oss i den frågan, säger han.

Förra sommaren lever kvar i minnet hos många, och de insatser som gjordes undgick inte heller kritik. Hade något kunnat göras annorlunda?

Känns inte vid kritik

Tidigare insatser hade begränsat bränderna – och flera insatser avslutades för tidigt, enligt en statlig utredning som presenterades i början av året. Regeringens utredare pekar även på att hjälpen från frivilliga var dåligt förberedd, att utbildningen i släckningsarbete var eftersatt och att helikoptrar måste sättas in tidigare.

Även kritik mot bristande förmåga att inledningsvis ta emot utländska resurser framkommer i utredningen. MSB:s generaldirektör vill dock inte kännas vid någon kritik.

– Den känner jag inte igen, ska jag säga. Det finns många som hävdar att det funnits kritik hit och dit, tvärtom så lovordades Sverige för det sätt som vi tog emot internationellt stöd.

Skogsbränderna 2018

I juli drabbades bland annat Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län av omfattande och svårsläckta skogsbränder. Flera byar fick utrymmas av säkerhetsskäl.
Sverige fick hjälp av internationella resurser i form av brandflyg, helikoptrar och markpersonal från flera länder. Totalt förekom enligt Skogsstyrelsen 300 skogsbränder som var större än 0,5 hektar.
21 000 hektar skogsmark drabbades (varav 85 procent i Dalarnas, Gävleborgs och Jämtlands län). Skogsstyrelsen uppskattade i somras att skog värd över 900 miljoner kronor förstörts.
De fyra största bränderna enligt Skogsstyrelsen:
• Kårböle i Hälsingland: cirka 9 000 hektar (varav 8 400 hektar skogsmark)
• Lillåsen-Fågelsjö i Härjedalen: 3 900 hektar (3 500)
• Trängslet i Dalarna: 3 500 hektar (2 500)
• Stor-Brättan i Härjedalen: 950 hektar (850)
Källa: TT
Fotnot: En hektar är 10 000 kvadratmeter eller 100 x 100 meter, lite större än en stor fotbollsplan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV