Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

M: Begränsa rätten till tolk

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under Moderaternas dag på politikerveckan i Almedalen.

Moderaterna vill begränsa rätten till tolk för dem som bor permanent i landet.
– Man kan inte bo i Sverige decennium efter decennium och inte lära sig svenska, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna presenterar en rad förslag och krav på att asylsökande och nyanlända snabbt ska lära sig svenska och komma in i samhället.

Det mesta känns igen sedan tidigare, men ett förslag som sticker ut är att partiet vill begränsa rätten till betald tolk för personer med permanent uppehållstillstånd.

– Vi har i dag en välvillig – men feltänkt – obegränsad rätt till tolkning, säger Ulf Kristersson på en pressträff inför sitt tal i Almedalen i kväll.

Undantag möjligt

Han tycker att det är självklart att människor som är nya i landet kan behöva tolk, likaså att undantag kan behöva göras för rättegångar eller särskilda situationer. 

– Men den svenska staten kan inte stå för tolkning hur länge som helst, säger han och hävdar att det skickar fel signal om hur viktigt det är att lära sig svenska.

I dag kostar tolkningen statskassan runt två miljarder kronor. Hur mycket kostnaden skulle minska med M:s förslag kan Kristersson inte precisera. Men han tror att den skulle minska ”rätt rejält”. 

Moderatledaren har integrationen som röd tråd för partiets dag under politikerveckan i Visby. Ett område där det finns mycket att göra, anser han.

– Allting som påverkar Sverige just nu kretsar på något vis kring integration – gängskjutningarna och mycket av våra problem när det gäller barns rättigheter och skolmisslyckandena, säger Kristersson.

Värderingsfokus

Ett annat förslag handlar om att fokusera mer på normer och värderingar i samhällsorienteringen för nyanlända. I dag är den alltför inriktad på praktiska saker, som exempelvis kontakter med Försäkringskassan, tycker Kristersson.

– Det kan vara synen på homosexuellas rättigheter, jämställdhet och förväntningar på att arbeta och försörja sig själv. Den sortens fundamentala saker, där vi lägger för liten tonvikt på att förklara hur värderingsgrunden och lagstiftningen ser ut, säger han.

Regeringen har redan utrett frågan och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har sagt att flera förslag är intressanta. Tidsplanen nu är att de kan genomföras nästa år.

"Jättemycket för"

M vill också att samhällsorienteringen ska vara obligatorisk från dag ett för asylsökande och vill utöka antalet timmar från 60 till 100. Detta finns med i januariavtalet mellan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Kan vi enas om detta, det vill säga att det händer någonting, så är jag jättemycket för detta, säger Ulf Kristersson.

– Jag tycker att regeringen har dragit benen efter sig. En del av de här sakerna vi nu kräver var vi överens om för fyra år sedan. Och vi ser fortfarande ingen ny lagstiftning. Regeringen har inte överansträngt sig precis.

M:s förslag

I språkpaketet ingår bland annat förslag på:
• Obligatorisk språkförskola om 15 timmar i veckan från tre års ålder.
• Högre krav på deltagare i SFI, bland annat en individuell prestationsplan.
• Krav på grundläggande svenska för permanent uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap.
• Rätten till betald tolk upphör för personer med permanent uppehållstillstånd. Undantag görs för exempelvis brottmål.
• ”Elevens val” avskaffas och de 177 timmarna fördelas på de ämnen där eleven har störst behov. För nyanlända är svenska särskilt viktigt.
Dessutom föreslår M att kraven ska skärpas för samhällsorienteringen. Bland annat vill partiet:
• Införa obligatorisk samhällsorientering från dag ett för asylsökande. De som inte deltar ska inte ha rätt till dagersättning.
• Utöka antalet timmar från 60 till 100.
• Ökat fokus på värderingar.
• Nationella kursplaner.
Källa: Moderaterna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV