Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

FRA utbildar gymnasister i cybersäkerhet

Thea Ahlström Signal och Alfred Severin, 16, är två av deltagarna under FRA:s sommarskola på Lovön som anordnas för första gången.

15 tonåringar har släppts in i svensk signalspanings innersta domäner. Under en sommarvecka utbildar Försvarets radioanstalt (FRA) nästa generation av cyberförsvarare.

Det råder spänd koncentration bland godispapper, urdruckna Pepsiflaskor och datorskärmar med neongrön text. I ett nedsläckt rum innanför låsta grindar och kodade dörrar är ett gäng gymnasieelever inne på sin andra dag av FRA:s sommarskola i informationssäkerhet. Hittills har de fått lära sig om radiovågor och hur man hackar sig in i en mobiltelefon via en dator, berättar 16-åriga Thea Ahlström Signal som till vardags pluggar informations- och medieteknik.

– Det är spännande. Det känns väldigt nytt, men samtidigt liknande det vi håller på med i skolan. Antagligen är det något vi kommer att jobba mycket med i framtiden.

Hon är en av 15 studenter från Stockholm science and innovation school i Kista som klarade FRA:s intagsutmaning och därmed fick en av de åtråvärda platserna. Dessutom är hon enda tjej i den provisoriska datasalen – och en av totalt tre tjejer som sökte kursen.

– Det känns lite konstigt att tjejer inte tar tillfället i akt. En sådan här chans kanske inte kommer igen, konstaterar hon.

Stor säkerhet

Det är ytterst sällan utomstående släpps in på FRA:s anläggning ett stenkast från Drottningholm på Lovön i Stockholm. Och att ta sig in i svenskt cyberförsvars högborg är inte gjort i en handvändning – TT:s besök kräver noggrann planering, registrering och inlåsning av telefoner och bilnycklar och allt som kan tänkas ha någon form av sändare. Foton får endast tas ur särskilda vinklar som kommunikationschefen förevisar med hjälp av laminerade A4-utskrifter – en oaktsam bild på en antenn kan avslöja var den riktas och vilka våglängder den letar efter.

– Det är ganska coolt att det är första gången en skola får vara här och ta del av vad FRA gör. Det är stort i sig, säger 16-åriga Alfred Severin som provar på ”hackerlivet” för första gången.

Sommarveckan har föregåtts av månader av förberedelser för att kunna ta emot en så pass stor grupp obehöriga, säger Anton som på grund av säkerhetsskäl inte vill uppge sitt efternamn. Han är en av två lärare under veckan och arbetar vanligtvis som säkerhetsgranskare hos FRA.

– Jag tror att vi har hållit på med det här i fyra månader. Det är svårt eftersom mycket av det vi gör är hemligt, men nu har vi sett till att vi bara använder öppna verktyg och maskerat lokalen så mycket som möjligt.

Allt viktigare

Det blir allt viktigare med kunskap kring cybersäkerhet och it-angrepp, säger han. Därför får eleverna lära sig ”båda sidorna” – dels hur man skyddar sig mot angrepp, men även hur ett angrepp kan genomföras.

– It-miljön växer varje dag och blir mer och mer komplicerad. Vi insåg att ju tidigare de får lära sig sådant här, desto bättre förutsättningar har de när de ska ut i yrkeslivet.

Vid en av datorerna försöker Movitz Sunar, 17, hitta en flagga i en av övningsuppgifterna via diverse servrar och koder.

– Det är såklart väldigt häftigt att få se hur det ser ut på FRA och vad de håller på med. Det är viktigt att någon gör det här. Samhället beror ju på it – är det inte säkert kan allt möjligt hända.

Försvarets radioanstalt

Försvarets radioanstalt (FRA) finns på Lovön utanför Stockholm och ägnar sig framför allt åt signalspaning.
Signalspaning syftar till att ge beslutsunderlag i frågor som berör utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik. Det handlar alltid om att kartlägga utländska förhållanden.
Signalspaning kan användas för information om andra länders militära förmåga, kvalificerade it-angrepp från andra länder och internationell terrorism.
FRA får signalspaningsuppdrag från regeringen, Regeringskansliet, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen (Säpo) och polisens Nationella operativa avdelning (Noa).
Källa: FRA

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV