Den kinesiska medborgare som Kina begärt utlämnad kommer fortsatt att sitta anhållen i Sverige efter begäran från USA, beslutade Solna tingsrätt på onsdagen.
– Tingsrätten meddelade att det här provisoriska anhållningsbeslutet kvarstår. Så i praktiken innebär det att personen kommer vara fortsatt frihetsberövad. Han är inte häktad, säger åklagare Isabelle Bjursten vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Anledningen till att mannen inte häktades är att ärendet behandlas utanför den svenska brottsbalken, enligt utlämningslagen samt Europakonventionen.
Miljoner dollar
Mannen är misstänkt för penningtvättsbrott och stämpling till penningtvättsbrott i delstaten Kalifornien. Det rör sig om runt 1,6 miljoner dollar, motsvarande nästan 15 miljoner kronor.
– I svenska bemärkelser är det så stora summor att brottet är att betrakta som grovt, säger Isabelle Bjursten.
Ärendet är fyllt av formalia. USA har formellt sett inte begärt mannen utlämnad ännu utan har 40 dagar på sig från den 23 juni, då mannen greps och anhölls, att komma in med en formell begäran. De avser att lämna in en sådan, enligt åklagaren. Samtidigt prövar Högsta domstolen Kinas begäran om utlämning och om det finns några hinder för att den verkställs. Om inga hinder finns så går ärendet över till regeringen.
– Inrikesministern tittar på om det är något som hindrar en utlämning. Det är i grunden en fråga för regeringen att bestämma, säger Isabelle Bjursten.
Misstänkt förut
Mannen har tidigare suttit frihetsberövad i omkring ett år för gärningar som enligt svensk lag motsvarar grov trolöshet mot huvudman alternativt grov förskingring. Trots det gick alltså tingsrätten på linjen att han ska sitta inspärrad ett tag till.
– De ansåg att det finns en flyktfara och att det var proportionerligt. Men det var också med stor tvekan, säger Bjursten.
Mannen arbetade tidigare som tjänsteman inom den kinesiska statliga spannmålsindustrin, och anklagas för att ha förskingrat motsvarande hundratals miljoner kronor. Själv nekar han till brotten.