Iran ska nu snabba på sin anrikning av uran eftersom en tidsgräns enligt Teheran har löpt ut. Samtidigt fortsätter Irans ordkrig mot USA. Iran har uppgett att landet den 7 juli ytterligare minskar sina åtaganden gentemot kärnenergiavtalet (JCPOA) från 2015, som USA lämnade i maj i fjol.
Teheran anser att de europeiska undertecknarna av avtalet – Storbritannien, Frankrike och Tyskland – inte gjort tillräckligt för att rädda det. Nu pekar Behrouz Kamalvandi, talesperson för Irans atomenergimyndighet, på att det funnits en tidsgräns för att gå bortom de 300 kilo anrikat uran avtalet satt som tak. Tidsgränsen löper ut på torsdagen, säger han.
– När den tidsgränsen uppnåtts kommer farten i anrikningen att öka, säger Behrouz Kamalvandi enligt nyhetsbyrån Irib.
I ett försök att sätta press på de europeiska länderna talade Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi inför FN:s säkerhetsråd på onsdagen och sade att Teheran inte ensamt kan rädda kärnenergiavtalet.
– Iran har gjort mycket och mycket mer än sin del för att bibehålla kärnavtalet, säger han.
Trump: Inte pågå länge
USA har återinfört ekonomiska sanktioner som med tiden blivit allt tyngre, även mot Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.
Under senare tid har också det militära tonläget mellan länderna skruvats upp allt mer och ordkriget har eskalerat till nya nivåer.
I en intervju med Fox Business Network på onsdagen upprepade USA:s president Donald Trump att han vill undvika en militär konflikt, men att USA står starkt militärt.
– Jag säger bara att om något skulle hända så skulle det inte pågå särskilt länge, säger Trump.
"Civiliserad" dialog
USA:s tidigare uttalande om att vilja inleda förhandlingar avfärdas helt av Ali Khamenei.
”Förhandlingar är ett bedrägligt ord för vad de vill. Ett vapen finns i dina händer och de vågar inte komma nära. De säger (till dig) att släppa vapnet så att jag kan göra vad jag vill med dig”, står det i ett uttalande på hans officiella sajt.
Den ryske utrikesminister Sergej Lavrov sade på onsdagen att Moskva ska försöka få Washington och Teheran att inleda en ”civiliserad” dialog.
– Detta förutsätter naturligtvis ett slut på åtgärderna av ultimatum, sanktioner och utpressning, säger Lavrov.
"Desperation och ilska"
Chefen för Irans revolutionsgarde, Hossein Salami, avfärdar i sin tur Washingtons åtgärder mot gardet.
– De senaste amerikanska sanktionerna mot gardets befälhavare visar deras desperation och ilska inför Irans förmåga, säger Salami enligt nyhetsbyrån Irna.
Irans centralbankschef Abdolnaser Hemmati säger också att USA:s sanktioner mot den iranska oljeexporten inte alls har bitit.
– Trots Amerikas anspråk på att få försäljningen av olja att minska till noll så ökar oljeexporten, säger han enligt Irna.
Bakgrund: Upptrappning mellan USA och Iran
USA och Iran har inga formella diplomatiska relationer sedan den islamiska revolutionen 1979, då den USA-vänlige shahen ersattes av den religiöse ledaren Ruholla Khomeini. Men tonläget länderna emellan har höjts under senare tid.
I maj 2018 fullföljde USA:s president Donald Trump sitt vallöfte om att lämna Iranavtalet, den överenskommelse om hävda sanktioner i utbyte mot att Iran skalade ned sitt kärnenergiprogram som Trumps föregångare Barack Obama såg som en av sina största utrikespolitiska bedrifter.
Sedan dess har USA infört omfattande sanktioner mot Iran samt försökt sätta press på dess handelspartners. Temperaturen steg ytterligare när USA i april terrorstämplade Irans revolutionsgarde, en parallellorganisation till landets armé.
Den 12 maj saboterades fyra oljetankrar i Persiska viken. USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton lade skulden på Iran, som kategoriskt förnekade inblandning. Den 13 juni saboterades ytterligare två tankrar i Omanbukten. Återigen anklagade USA Iran, som även denna gång nekade.
Trump har uttryckligen sagt att han inte vill ha krig. Men vid sidan av vapenskramlet har även de verbala angreppen blivit allt mer hätska. I maj skrev Trump på Twitter: ”Om Iran vill bråka så kommer det att bli det officiella slutet för Iran.” I juni kallade Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei Trump ”inte värdig” att kommunicera med.
I förra veckan beordrade Trump ett flyganfall mot iranska mål som svar på den iranska nedskjutningen av en obemannad amerikansk drönare. Innan attacken hann genomföras blåste han dock av operationen, enligt egen utsago sedan han fått veta att omkring 150 personer skulle kunna dö.
Källa: TT