Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Många solskyddsprodukter utan bevisad effekt

Långt ifrån alla solskyddstillverkare kan bevisa att produkten håller måttet, visar Läkemedelsverkets granskning.

Långt ifrån alla solskyddstillverkare kan bevisa att produkten håller måttet, visar Läkemedelsverkets granskning. Flera produkter saknar även varningstexter och instruktioner.

– Det är viktigt att företagen tar sitt ansvar, säger utredaren Charlotte Björkbäck.

En färsk rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten visar att antalet fall av hudcancer i Sverige accelererat under de senaste åren. Därför är solskyddsprodukter viktiga, konstaterar Läkemedelsverket.

Enligt EU-kommissionens solskyddsrekommendation ska solskyddsprodukter skydda mot UVA- och UVB-strålning.

Det är dock långt ifrån säkert att alla solskyddsprodukter håller vad de lovar, visar Läkemedelsverkets granskning som konstaterar brister i dokumentationen av effektbevisningen hos sju av tio produkter.

Komplement till kläder

Charlotte Björkbäck ser allvarligt på bristerna.

– Det är ett krav att solskyddsprodukter ska ha dokumentation som visar att den har det skydd som anges på produkten. Ansvarigt företag ska utföra standardiserade tester som visar att produkten håller det skydd som anges i märkningen.

Solskyddsrekommendationen preciserar även att solskyddsprodukter ska vara försedda med varningstexter och användarinstruktioner. Exempel på varningstexter är ”vistas inte för länge i solen, även om du använder en solskyddsprodukt”, ”utsätt inte spädbarn och småbarn för direkt sol” och ”för mycket sol medför en allvarlig hälsorisk”.

Fyra av tio granskade produkter saknade dock varningstexter och användarinstruktioner för solskydd. Enligt Charlotte Björkbäck bör solskyddet ses som ett komplement till andra åtgärder.

– Man ska framför allt undvika solen när den står som högst, mellan klockan elva och tre. Man ska söka skugga och ha skyddande kläder och välja så hög solskyddsfaktor som möjligt.

Kontrollera företagen

Solskyddet bör appliceras flera gånger om dagen, i synnerhet efter bad och handdukstorkning.

– Välj gärna en vattenfast produkt och smörj med en riklig mängd. Sex teskedar är det mått man brukar ange.

Konsumenter som följer rekommendationerna ska kunna känna sig trygga, säger Charlotte Björkbäck.

– Det är viktigt att företagen tar sitt ansvar. De upptäckta bristerna visar att det finns anledning att fortsätta kontrollera att ansvarigt företag uppfyller kraven.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV