Nätverket Ölgäris har snabbt samlat flera tusen kvinnor och ickebinära som tröttnat på att inte tas på allvar i sitt ölintresse. Nu startar facebookgruppens grundare Josefine Törnqvist en förening, som i veckan har sin första träff på Nya Carnegiebryggeriet:
– Ölgäris är bland det största som hänt branschen senaste året, säger hon.
Efter några år som ölimportör ville Telefonplansbon Josefine Törnqvist göra något åt den manliga dominansen i ölbranschen.
– Som kvinna i branschen blir man ifrågasatt på ett sätt som inte manliga kollegor blir. ”Gillar du verkligen öl?” kan man få höra, trots att man står och jobbar på en ölmässa. Eller att barpersonal vänder sig mot killen när man ska beställa.
Hon startade den slutna facebookgruppen Ölgäris hösten 2017, för att hitta andra kvinnor och ickebinära som gillar öl, och att inspirera, nätverka och stärka varandra. Idag har omkring 7400 personer hittat dit.
– Jag trodde att jag kanske skulle hitta ett par hundra, men det blev så himla mycket större. Det är bland det största som hänt ölbranschen senaste året, och har redan haft stor påverkan. Nu måste branschen fundera över hur de kommunicerar och rekryterar. Inte minst för att Ölgäris är en väldigt köpstark grupp, säger Josefine Törnqvist.
I fjol blev hon utnämnd till Årets ölutvecklare på Restauranggalan. Eftersom intresset för ett separatistiskt forum om öl visade sig så stort har Josefine Törnqvist just startat en förening, där ansvaret och det ideella arbetet delas av en styrelse.
Första aktiviteten blir ett firande på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad på onsdag. Planerna för föreningen sträcker sig över bryggeribesök, ölprovningar, ölmiddagar och resor.
– Drömmen är att starta en egen festival, säger Josefine Törnqvist.
Ölgäris kommer att tillåta cis-män, alltså män som som av samhället och sig själv identifieras som det kön de tilldelades vid födseln, att delta i vissa av evenemangen – men inte i själva föreningen.
Även medvetna feministiska män drabbas ju av machostämningen kring öl. Hur tänker du kring att dra gränsen just vid att inkludera kvinnor och ickebinära?
– Om vi tittar på de som är underrepresenterade är det enkelt att titta på kön. Om du är en schysst, reko kille som inte kan nåt om öl har du ändå ett försprång och en självklar plats i ölsammanhang, medan kvinnor och ickebinära måste ”bevisa” att de är intresserade först. Såklart vill man inte att den här gruppen ska finnas, men jag tror den behövs ett tag till.
Josefine Törnqvist tipsar om tre ölhak som ibland går under radarn
+ Whippet Lab, Skanstull
En bar med ett litet bryggeri! Drivs av två kvinnor som vill bjuda in till en mer inkluderande ölkultur i Sverige.
+ Folk & Friends, Hornstull och Kungsholmen
Urmysig folkölsbar! Här finns en massa sällskapsspel, TV-spel och de är extremt dog-friendly. Dessutom kan du köpa med ölen hem!
+ Lådan, Norrmalm
Hit går du om man vill dricka svenskt! Och äta sliders. Perfekt ställe om ni är många.