Biståndsminister Peter Eriksson (MP) är mycket kritisk till att FN-organet UNDP ställde in ett evenemang i Stockholm efter påtryckningar från Kina.
– Det här är ett felaktigt och oacceptabelt sätt att hantera saken, säger Eriksson till TT.
Bakgrunden är att UNDP den 13 maj skulle ha ett evenemang på Fotografiska museet i Stockholm för att uppmärksamma 70-årsdagen av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Biståndsminister Peter Eriksson (MP) skulle delta från regeringen.
I samband med evenemanget skulle även bilder från en utställning på Fotografiska visas. Bland bilderna fanns porträtt på den tibetanska andliga ledaren Dalai lama och den kinesiska regimkritiska konstnären Ai Weiwei. Några timmar innan evenemanget skulle börja ställdes allt in, vilket SVT Nyheter rapporterat om.
Förtroendet urholkat
Oacceptabelt, anser Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark, som vill att regeringen agerar.
– Vi har varit ett kärngivarland till UNDP, och det vill jag att vi ska fortsätta att vara, men då bygger det också på att man har förtroende för hur UNDP agerar. Det är kraftigt urholkat nu, och det är därför det är så viktigt att den svenska regeringen agerar för att värna ett FN-organ som UNDP, säger Wallmark.
Moderaten får medhåll av Peter Eriksson (MP).
– Vi var också irriterade över att evenemanget ställdes in. Det är tydligt att det har varit diskussioner mellan UNDP och medlemsländer som ligger bakom det. Jag tycker inte att det är rimligt att ställa in ett evenemang av det slaget som handlar om mänskliga rättigheter på grund av påtryckningar från enskilda medlemsländer, säger han.
– Jag har tidigare redan haft en dialog med högste chefen för UNDP, Achim Steiner, och vi kommer också att skriva ett brev till honom där vi påpekar att vi tycker att det här är ett felaktigt och oacceptabelt sätt att hantera sådana här frågor, säger Peter Eriksson.
Eriksson: Oskickligt sätt
Chefen för UNDP:s Nordenkontor, Camilla Brückner, svarade på frågor kring detta på utrikesutskottets sammanträde under torsdagen.
– Man sa att det var ett beslut fattat av Nordenkontoret. Sedan ställde vi återkommande frågor om vad som var skälet. Det angavs egentligen inte, och det är därför det inte går att frigöra sig från att Kina varit inblandat, säger Hans Wallmark (M).
I en debattartikel i Aftonbladet häromdagen förklarade Camilla Brückner att anledningen till att evenemanget skjutits upp är att konstutställningen som skulle visas i samband med det ”riskerade att leda samtalet i en riktning som inte var avsikten snarare än det viktiga arbetet för mänskliga rättigheter”.
– Och det har tagit en sån riktning nu. Det är ju på grund av att UNDP hanterat det på ett oskickligt sätt, säger Peter Eriksson.