Från och med i höst garanteras de allra yngsta eleverna att få stöd och hjälp med svenska och matematik. Men garantin träder i kraft i tider när de flesta kommuner gör besparingar i skolan.
Regeringen har nu fattat beslut om ändringar i läroplanerna, så att det görs tydligt att läsa, skriva, räkna-garantin ska uppfyllas. De nya skrivningarna i läroplanerna är en följd av de nya bestämmelserna i skollagen som börjar gälla den 1 juli.
Garantin ingår också i januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centern.
Stöd tidigt
Garantin innebär att alla elevers förmågor ska kartläggas redan i förskoleklassen. De elever som bedöms ha behov ska få anpassningar eller särskilt stöd. En uppföljning ska göras innan eleven går vidare till mellanstadiet, och vid lärarbyten ska den nya läraren få information om hur eleven ligger till.
– I dag är det så att en stor del av stödet sätts in i slutet av grundskolan. Hela syftet med garantin är ju att stöd ska sättas in tidigt, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).
Det är upp till varje kommun eller friskolehuvudman att se till att det finns resurser till detta stöd. Men garantin införs i ett läge när flertalet kommuner har ansträngd ekonomi och sparar, eller planerar att spara, inom skolverksamheten. Enligt tankesmedjan Balans, som granskar kommunernas budgetar, har minst 220 kommuner lagt sparbeting i sina skolbudgetar i år.
Statsbidrag
Frågan är därför om skriva, läsa, räkna-garantin därmed riskerar att urholkas redan från start.
– Den här garantin står och faller med att skolhuvudmännen tillämpar lagstiftningen, betonar Anna Ekström och fortsätter:
– Jag är ju medveten om att det råder hård ekonomisk press i många kommuner. Därför har regeringen det stora likvärdighetsbidraget, där bidragen ska bli större till de huvudmän som har många elever med stora behov, säger Anna Ekström.
Däremot vill hon ge några utfästelser om utökade eller nya statliga stöd till skolsektorn. Likvärdighetsbidraget uppgår i år till 3,5 miljarder kronor.