11 juni springer nästan 20 000 stockholmare Blodomloppet, en löprunda som ska få fler att ge blod. I år deltar en grupp under namnet #regnbågsblod. De vill få bort avstängningen från blodgivning för män som har haft sex med män.
Män som har haft sex med män är idag avstängda från blodgivning under ett års tid. Det gäller även för den som lever i en relation med en fast sexpartner. Något Tobias Ström, en av initiativtagarna bakom uppropet #regnbågsblod vill ändra på:
– Det råder akut blodbrist, återkommande i olika regioner i Sverige, och det finns mängder med friska blodgivare som vill hjälpa till. Myndigheter tar sig friheter att generalisera kring män som har sex med mäns sexliv. Det är problematiskt och upprörande, säger han.
11 juni springer Tobias Ström och gruppen #regnbågsblod Blodomloppet på Djurgården för att väcka debatt kring regelverket som hindrar män som har sex med män från att bli blodgivare. De har även startat en namninsamling för att få till ändrade regler.
– Vårt mål är att man screenar för sexuellt risktagande, inte för val av sexuell partner. Vi tror att man kan eliminera risk mer pricksäkert om man frågar ifall du har haft en ny sexuell kontakt de senaste tre månaderna, därefter är ny smitta upptäckbar i de tester som görs på donerat blod, säger Tobias Ström.
Det krävs också att blodgivarens partner inte ska ha haft nya sexuella kontakter?
– Ja, men det gäller ju för alla.
Kan det inte bli komplicerat eller kännas kränkande att ställa detaljerade frågor om varje blodgivares sexliv?
– Är det inte värre att göra en generalisering, och förlora massa potentiella blodgivare? Vi tror att man bara har att vinna på att våga fråga om sexuellt risktagande, detta för att främja patientsäkerheten, säger Tobias Ström.
Tester hittar smitta inom tre månader
Bakgrunden till regeln om att särbehandla män som har sex med män vid blodgivning är att gruppen löper högre risk att drabbas av blodsmitta än andra grupper. Bland de 76 personer som diagnosticerats med hiv smittad i Sverige under 2018 var 39 stycken män som fått smittan överförd via sex med män.
Socialstyrelsens utredare Helena Ström påpekar i ett mail till Syre Stockholm att regelverket är likställt för andra sexuella risker. Hon skriver: ”Har du exempelvis haft hetero- eller homosexuell kontakt utomlands i ett land med högre förekomst av hiv, syfilis eller hepatiter, sex mot ersättning eller sex med person som kommer från ett högendemiskt land eller med en person som injicerar droger så blir du avstängd på lika villkor och lika länge – idag 12 månader.”
Med dagens tester kan smitta upptäckas tre månader efter smittotillfället, något som beror på att man screenar för antikroppar snarare än själva blodsmittan, och de inte bildas omedelbart. Tre månader är också den karenstid som gäller för blodgivare som har haft sex med en ny partner av motsatt kön.
Bo Hejdeman är infektionsöverläkare på Södersjukhuset och har arbetat med hiv-prevention i 30 år. Han anser att reglerna kring män som har sex med män är ogrundade:
– Det enda rimliga är att screena för sexuellt risktagande, inte läggning. Man måste kunna kräva av en statlig myndighet att deras rekommendationer ska vara evidensbaserade. Jag tycker det är jätteviktigt att frågan lyfts. Grundfrågan är större än bara blodgivning och den avspeglar attityder hos myndigheter och människor. Om du kan utesluta infektion efter tre månader, varför vänta tolv månader? Det finns inget sunt förnuft bakom det hela.
Socialstyrelsen planerar att ändra reglerna
Socialstyrelsen flaggade i slutet av 2018 för att man ser över blodgivningsreglerna, och har planerat att föreslå en sänkning av karenstiden för män som har sex med män till sex månader.
Myndighetens utredare Helena Ström skriver i mail till Syre Stockholm att den nya föreskriften ska träda i kraft under andra halvan av år 2020, och tillägger: ”Vad som kan inverka på om det tar ännu längre tid är ju om det inkommer många olika synpunkter vid remissen av föreskriften som sedan behöver inarbetas. […] Andra orsaker som skulle kunna inverka är ju att det kommer in en massa regeringsuppdrag som trycker undan detta.”
Tobias Ström tycker att arbetet går för långsamt.
– Det är en utredning som startades 2017, den skulle varit klar slutet 2018. Det märks att frågan inte är prioriterad. Vi vill med detta initiativ påskynda processen, säger han.
En förebild, enligt Tobias Ström, är Kanada, som 3 juni 2019 ändrade sin lagstiftning gällande blodgivning för män som har sex med män. Nu har Kanada som enda land i världen tre månaders karenstid. Bra, men inte tillräckligt, tycker Tobias Ström.
– Jag lever med min man monogamt. Jag kan fortfarande inte ge blod med bara en ändrad karenstid. Kanada har sjösatt 15 olika studier som ska undersöka risk, för att hitta en bättre screeningmetod. Så vill vi att Sverige ska arbeta.
Fotnot: Artikeln har uppdaterats med Socialstyrelsens kommentar.