Allt fler misstänkta personer är föremål för telefonavlyssning. Samtidigt minskar nyttan av den här typen av avlyssning då krypterad kommunikation allt oftare används.
Hemlig avlyssning har ökat för andra året i rad, visar Åklagarmyndighetens årliga rapport till regeringen om användning av elektronisk information. Största ökningen skedde mellan 2016 och 2017 då avlyssningen dubblerades, för att sedan ytterligare öka under 2018.
– Jag gjorde bedömningen 2017 att det hörde samman med det ökade antalet våldsbrott i de särskilt utsatta områdena, säger överåklagare Mats Svensson vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö, som tillsammans med samverkande myndigheter skrivit rapporten.
Chattar hellre
Trots ökningen av antalet tillstånd så menar han att nyttan av telefonavlyssning minskar.
– Kriminella personer vet att de kan bli avlyssnade och använder då en annan typ av kommunikation som krypterade chattprogram, säger han.
Telefonavlyssning sker i telefonnätet och då främst mellan mobiltelefoner. Ska man läsa av samtal mellan olika appar och chattprogram är det istället hemlig datautläsning som behövs.
– Det finns en utredning gällande hemlig datautläsning som är lagd, men det är ingenting som slagit igenom i lagstiftningen ännu. Men vi ser att behovet finns.
Slutade lagra
I rapporten framkommer också att hemlig övervakning av elektronisk information (Hök) varit relativt jämn sedan 2013. Detta trots en EU-dom från 2016 som hindrar svenska myndigheter från att tvinga operatörer att masslagra sina kunders trafikuppgifter, vilket resulterade i att många operatörer slutade att lagra dessa uppgifter.
– Jag trodde att det skulle innebära att inhämtningen av historiska uppgifter skulle minska. Så det är lite förvånande att se att åklagare fortsatt att hämta in uppgifter under 2017 och 2018, men det framkommer inte vilken nytta de haft av materialet, säger Mats Svensson.
Hök innebär bland annat att man kan få fram vilka telefoner som varit i kontakt med varandra och när detta skett.
Avlyssning och övervakning i siffror
Åtgärd 2018 och (2017)
Antal personer som varit föremål för hemlig avlyssning av elektronisk information: 1 517 (1 378)
Hemlig övervakning av elektronisk kommunikation (Hök): 2 422 (2 162)
Antal tillstånd till hemlig övervakning av elektronisk kommunikation: 9 151 (7 991)
Antal personer som varit föremål för hemlig kameraövervakning: 140 (152)
Antal personer som varit föremål för hemlig rumsavlyssning: 89 (63)
Källa: Åklagarmyndigheten