Flera av Stockholms konsertlokaler står inför nedläggningshot. I protesterna märks konsertarrangörer, en namninsamling med drygt 28 000 underskrifter, och artisten Petter.
Efter klagomål från grannar och föreläggande om ljudisolerande åtgärder från Miljöförvaltningen beslutade Södra Teaterns ledning att stänga koncertscenen Kägelbanan på obestämd tid, uppger arrangören. Konsert- och klubbverksamheten flyttas till husets övriga scener.
– Vi förbereder för att kunna utöka kapaciteten på Stora Scen. Tyvärr fick vi avslag på vår ansökan om att få göra stående parkett, men vi ska överklaga och under tiden gör vi det vi kan för att få till det, säger Fredrik Granberg, Södra Teaterns programchef och konstnärlig ledare.
Från Södra Teatern uppges att de utvärderar föreslagna åtgärder för att minska ljudläckage och andra störningsmoment i samband med verksamheten.
En annan aktör som är drabbad är konsertlokalen Kraken, som har sagts upp vid årsskiftet på grund av att hela Slakthusområdet ska byggas om.
"Plötsligt var vi uppsagda"
Även konsertlokalen Debaser Strand, den enda återstående Debaserklubben, har sagts upp av av fastighetsvärden Fastighets- och saluhallskontoret. Tidigare har Debaser Slussen och Debaser Medis slagit igen. Den 30 september 2020 måste Debaser Strand lämna lokalen eftersom vägbanan, som utgör konsertscenens tak, ska ses över och sannolikt renoveras.
– Att vi blev uppsagda beror på att Trafikkontoret ska kontrollera vägbanans kvalitet. Det är inte Trafikverket som är vår hyresvärd men de har fått hyresvärd att säga upp avtalet. Vårt kontakt säger att vi får sägas upp när vägbanan ska renoveras men vi ska ha första tjing på att komma tillbaka, säger Annelie Telford, vd på Debaser.
Lokalen, där Debaser huserar, var från början ett garage men används sedan cirka 20 år för kulturevenemang.
Efter samtal mellan Debaser, Trafikkontoret och Fastighetskontoret i förra veckan bestämdes nu att Trafikkontoret kan inleda sin inspektion medan Debasers verksamhet är kvar, uppger Annelie Telford.
– Politikerna hade inte fått upp frågan på bordet. Helt plötsligt var vi uppsagda och skulle ut. Beslutet var fattat av tjänstemän och Trafikkontoret såg bara till sin del, infrastruktur och säkerhet, och för dem var det enklare och billigare att vi aldrig kom tillbaka. Trafikkontoret bör nog inte titta på andra delar heller, men då bör det finnas en instans som frågor av bredare vikt ska lyftas i, säger hon.
Annelie Telford är glad över att politiker uttrycker att de är positiva till att Debaser ska få komma tillbaka efter renoveringen.
Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) uppgav att han var förvånad över Debasers uppgift att de inte har erbjudits möjlighet att flytta tillbaka efter renoveringen.
– På mötet i måndags var alla överens om hitta lösningar kring att Debaser ska kunna flytta tillbaka efter renoveringen. Det är ett arbete som är i gång. Vi ska också se om de kan vara kvar ett tag till och lösa saker etappvis. Vi gör allt vi kan från stadens håll för att lösa det här, säger säger han till Stockholmdirekt.
Annelie Telfors betonar att Debaser inte har erbjudits att flytta tillbaka. Det som bestämdes var att Trafikkontoret ska göra inspektionen innan de ska flytta ut.
– Vårt största orosmoment är att staden inte hinner få resultaten och kan ändra uppsägningen innan vi måste lägga ner. Trafikkontoret uppger att de kan göra proverna tidigast i höst. Därefter tar det fyra månader till staden kan börja besluta hur de ska göra. För oss betyder det också att vi inte kan boka program till hösten 2020, säger Annelie Telford.
Om uppsägningen verkställs går 18 år av konsertarrangerande i graven, menar Annelie Telford.
– Om jag inte varit med om Debaser Medis nedläggning hade jag trott att det här löser sig men där slutade det med att vi fick lämna utan en lokal till flytta till. Men jag hoppas att det ska lösa sig denna gång!
Namninsamling och oro
Flera är upprörda över utmaningarna för konsert- och klubblivet i staden. Namninsamlingen ”Stoppa nedstängningarna av konsertlokaler i Stockholm”, som ska överlämnas till ansvariga i Stockholms stad, har redan samlat över 28 000 signaturer. Initiativtagaren Carl von Starkenberg skriver: ”Livescenerna bidrar inte bara till ett roligare och mer levande kulturliv, utan främjar även besöksnäringen. Det skapar även arbetstillfällen för alla typer av artister och underhållare, internationellt kulturutbyte, rum för utveckling, och skatteintäkter.”
På nattklubben Trädgården anordnar organisationen Nattrådet den 4 juni ett extrainsatt program om Stockholm som kultur- och nattstad. Enligt facebookevenemanget ”Låt staden leva under natten!” blir det ”Ett samtal mellan politiken, fastighetsägarna, näringsidkarna, medborgarna och alla engagerade för att få svar på frågor och funderingar kring den oro som nu ligger som en tät dimma över stan.”
Även rapparen Petter har reagerat och skrev ett inlägg på ett Instagram med anledning av stängningen av Kägelbanan: ”En stad måste få leva och pulsera. Att bo supercentralt och gnälla på ljud rimmar inte. Det här som sker just nu i Stockholm är tragiskt och det förstör kulturlivet […] Snart får vi inte skratta öppet på gatorna efter klockan 22:00 då någon i huset bredvid kan störas.”