Privata bostadsbolag totalrenoverar lägenheter i skiftet mellan hyresgäster med kraftiga hyreshöjningar som följd. Fenomenet kalllas konceptrenoveringar och kritiseras nu av Hyresgästföreningen i en ny rapport. Även FN varnar Stockholm för att hyresgäster kan tvingas flytta till följd av renoveringarna.
Privata bostadsbolag totalrenoverar lägenheter i skiftet mellan hyresgäster med kraftiga hyreshöjningar som följd. Fenomenet kallas konceptrenoveringar och kritiseras nu av Hyresgästföreningen i en ny rapport. Även FN varnar Stockholm för att hyresgäster kan tvingas flytta till följd av renoveringarna.
Hyresgästföreningen har studerat fem stora privatvärdar, vars bostäder har stigit kraftigt i värde. Dels för att marknadsvärdena generellt ökar på fastigheter, men också på grund av konceptrenoveringarna. När hyrorna höjs trängs resurssvaga personer undan, vilket ökar boendesegregationen, enligt rapporten.
– Det bidrar till en social förskjutning, vilket inte är förenligt med svensk bostadspolitik där hyresrätter ska vara till för alla, oavsett inkomstnivå. Det handlar om att människors hem behandlas som varor och tjänster, säger en av rapportförfattarna, Margareta Björkvald.
Lägenheterna renoveras ofta en och en, med ständigt pågående bilningsarbeten, något som upplevs som störande bland de hyresgäster som intervjuats i rapporten. Samtidigt kritiseras värdarna för att strunta i mindre underhåll.
Dessutom är renoveringarna är inte alltid miljömässigt hållbara, eftersom dugliga kök eller badrum byts ut bara för att kunna höja hyran, enligt rapporten.
– Vi skulle helst se att det gjordes olika nivåer av ombyggnader så att det fanns olika hyresnivåer i samma hus. Med en tydligare hållbarhetsaspekt skulle man kunna välja att renovera mer varsamt istället för att riva ut allt, och ändå få det trivsamt och funktionellt, säger Margareta Björkvald.
Byter ut all el
Ett av fastighetsbolagen som kritiseras för sina affärsmetoder är Victoria Park. Ola Svensson, fastighetschef för bolaget i Malmö, svarar på kritiken i ett mejl att renoveringarna görs vid ”naturlig omflyttning”: ”Det är valfritt för hyresgästen att välja en eventuellt högre hyra. Vi tömmer alltså inte hela hus och påtvingar kunder en högre hyra. Vi är även överens med Hyresgästföreningen i nästan alla orter där vi jobbar på liknande sätt”.
En ytterligare kritik mot fastighetsbolagen är att renoveringarna endast görs på ytan, något Ola Svensson kallar ”en sanning med modifikation”: ”I alla lägenheter som renoveras byter vi till exempel ut all el. Vi har en underhållsplan för varje fastighet som vi följer för att hålla våra fastigheter i bra skick. Vi utför väldigt många energieffektiviseringsprojekt för att minska klimatpåverkan”, skriver han vidare.
I mars skrev FN:s rapportör för bostadsfrågor Leilani Fahra tillsammans med FN-medarbetaren Surya Deva ett brev till svenska regeringen där de påpekar att den här typen av renoveringar och hyreshöjningar strider mot mänskliga rättigheter, eftersom hyresgäster som inte har råd att bo kvar drivs bort från sina bostäder.
I brevet varnas särskilt för det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, som äger 66 procent av den svenska hyresvärden Hembla (tidigare D Carnegie). I dag äger Hembla, som också pekas ut i Hyresgästföreningens rapport, 12 622 lägenheter i Stockholms län och 21 400 lägenheter totalt i landet.
Eva Karneteg, 62, bor i Hemblas fastigheter i Husby. När hon flyttade in för 42 år sedan ägdes bostaden kommunalt av Svenska Bostäder. Först såldes fastigheterna till Wallenstam och senare till Hembla.
– Redan med Wallenstam blev det svårare att få hjälp. Och sedan Hembla tog över för sex år sedan har det varit ren katastrof. Det känns som att de vill att vi bara ska betala hyran och hålla truten, säger hon.
Hyresgäster har fått vänta upp till ett år för mindre underhållsarbete, som till exempel vattenläckage eller mögelskador i badrum. Däremot är bolaget snabba med att erbjuda en nyrenoverad lägenhet eller helrenovering av badrummet – vilket i bägge fall innebär en kraftig hyreshöjning, enligt Eva Karneteg.
– I det här området bor det många arbetslösa, pensionärer och ungdomar som är betalningssvaga jämfört med andra grupper.
För flera av oss är en höjning av hyran inte ett alternativ.
Äger miljonprogrammet
När Eva Karnetegs söner flyttade hemifrån ville hon byta sin fyra till en tvåa. Hembla erbjöd då en nyrenoverad tvåa som skulle kosta 1 000 kronor mer i månaden än hennes fyra.
– Det är klart att jag tackade nej. Om de hade renoverat alla badrum samtidigt hade jag haft större förståelse. Men nu blir det en lapptäcksvariant, där de ska helrenovera så fort det uppstår ett litet vattenläckage.
Sedan den första januari finns ett underhållsavtal mellan hyresgäster och hyresvärd om underhåll och samarbete.
– Jag hoppas att de kommer att följa avtalet. Men i grund och botten är det här en politisk fråga. Hembla gör ingenting olagligt. För mig är det ofattbart att det är tillåtet att ett av världens största riskkapitalbolag äger nästan hela miljonprogrammet i Stockholm. Jag är fruktansvärt besviken över att det ska vara så här.
Syre Stockholm har sökt Hembla utan resultat.
Så funkar konceptrenoveringar
• Grunden för konceptrenoveringen som affärsidé är enligt Hyresgästföreningen att allmännyttans lägenheter i miljonprogrammet bjuds ut till försäljning. Dels från kommunala värdar till privata fastighetsbolag, men också mellan privata fastighetsbolag, för att förse nyproduktionsprojekten med tillräckligt kapital.
• Konceptrenoveringar är fortfarande en relativt ny företeelse, och det är långt ifrån alla fastighetsägare som har anammat idén. En del bolag använder metoden endast i liten skala, medan andra aktörer har specialiserat hela sin verksamhet utifrån konceptet.
• När de privata fastighetsbolagen tar över halveras kostnader för underhåll jämfört med snittet för kommunalt ägda bostadsbolag.
• Eftersom inget hyresavtal är tecknat för lägenheten finns vid renoveringstillfället ingen hyresgäst som kan motsätta sig förändringen eller den högre hyran eftersom hyreslagen bara gäller sittande hyresgästers rättigheter.
• Marknadsvärdena hos de undersökta bolagen har stigit med anmärkningsvärda belopp. Hembla har till exempel haft en uppgång på 63 procent under en treårsperiod.
Källa: Hyresgästföreningen, rapporten Konceptrenoveringens konsekvenser – Ekonomiska och socioekonomiska effekter, som undersökt bolagen Carnegie (som nyss har bytt namn till Hembla), Victoria Park, Willhem, Rikshem och Heimstaden.