Just nu anordnas tre vapenmässor i Älvsjö, där några av världens största vapenföretag samlas. Bland dem finns utvecklare av kärnvapen och företag som tillverkar krigsmateriel till den saudiledda koalitionen i Jemen. Fredsorganisationer på plats protesterar mot arrangemanget.
Några av världens största vapenföretag samlas 13–15 maj på Älvsjömässan för tre olika vapenmässor: Undersea defence technology, Electronic Warfare Europe och The International Forum for the Military and Civil Simulation, Training and Education Community. Bland de medverkande finns flera tillverkare av kärnvapen, som svartlistats för investeringar av bland annat Nordea och Swedbank på grund av företagets inblandning i kärnvapenunderhåll.
Även företag som producerar vapen som används i kriget i Jemen ställer ut på mässorna. Bland dem finns svenska Saab, som enligt läckta dokument som den undersökande franska organisationen Disclose tagit del av bidrar med krigsmateriel till den saudiskledda koalitionen i kriget i Jemen. Detta trots att januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innehåller en punkt som tydligt tar ställning mot vapenexport till ickedemokratier som deltar militärt i Jemenkriget.
– Kriget i Jemen har pågått i fyra år och beskrivs av FN som den största humanitära katastrofen sedan Andra världskriget. Samtidigt samlas den vapenindustri som göder samma krig för att marknadsföra sina produkter i kommunens lokaler, säger Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds till Stockholmdirekt.
På plats för att protestera mot mässan finns även Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Kristna fredsrörelsen och flera internationella fredsaktivister.
Även vänsterpartiet i Stockholms stad kritiserar att kommunen upplåter lokaler till vapenmässan.
– Det är extremt olämpligt att Stockholms stad hyr ut sina lokaler åt en mässa där företag får ägna sig åt försäljning och marknadsföring av vapen. Det här är företag som gör stora vinster på krig och konflikter runt om i världen och det är inget som hör hemma i stadens lokaler. Det går inte heller ihop med stadens riktlinjer som säger att våra verksamheter ska vara socialt hållbara, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) till Stockholmdirekt.
Stockholmsmässan ägs av Stockholms kommun (50,4 %) och Stockholms Handelskammare (49,6 %). Ur företagets egen hållbarhetspolicy går att läsa att ”Hållbarhet handlar om att ta hänsyn både till nuvarande och framtida generationers behov, och att ta ett långsiktigt ansvar i vår dagliga verksamhet. Aktivt arbete med hållbarhetsfrågor är en naturlig del i Stockholmsmässans verksamhet.”
Men Stockholmsmässan slår i från sig kritiken mot vapenmässorna.
– Det här är ett slutet gästevent som består av tre olika fackmässor med inriktning på försvarsindustrin. Så det är inte vi som Stockholmsmässa som är arrangerar eller ansvarar för innehållet, vi är bara lokaluthyrare, säger Carolina Ekman, pressansvarig för Stockholmsmässan till tidningen.