Startsida - Nyheter

Energi · På gång i Stockholm

Hallå där Parul Sharma…

… människorättsjurist.

Du ska delta i ett samtal om kvinnligt ledarskap som ett sätt att avskaffa hunger. Vad är kopplingen mellan hunger och ledarskap?

– Hunger och ledarskap är starkt sammankopplade ämnen och innehåller många perspektiv kring fattigdomsbekämpning. Världens ledare har många gånger enats om att världshungern måste bekämpas. Ändå ruttnar och förmultnar spannmål dagligen i de fattigaste länderna, på grund av klimat, mutor och korruption i distributionsleden. Det är knutet till någons ledarskap, eller ett hinder för någon att faktiskt ta ett ledarskap. När det gäller det senare är kvinnor värst drabbade. Det har visats om och igen att när kvinnor ges ett tydligt ledarskap i att förvalta jordbruk, vatten och spannmål får samhällen en mycket starkare möjlighet till tillväxt och hållbar utveckling. Jag har sett detta med egna ögon i Indien, Pakistan och Nepal. Väldigt ofta tar även giriga politiker ett steg tillbaka när kvinnor visar hur det ska vara.

Samtalet refererar till målen i Agenda 2030 där jämställdhet är ett kritiskt mål för att de övriga 16 målen ska uppnås. Kan du förklara varför?

– Jag skulle säga att mål 10 är ett ännu mer kritiskt mål, minskad ojämlikhet, och handlar om mångfalden mellan könen, inom könen och hos människan överlag som funktionshinder, hbtq och så vidare. Det är när samhällen inser att ökad mångfald faktiskt ger det bästa utslaget för hållbar utveckling som målen kan uppnås. Min oro är att en jämställdhet utan mångfald bara blir hälften vunnet. För att nå klimatmålen behöver vi mångfasetterade lösningar som kommer från mångfaldiga samhällen.

Hur kan utveckling för kvinnor på landsbygden bidra till måluppfyllelsen av Agenda 2030?

– Delaktighet vare sig det gäller landsbygd eller storstad kommer genom demokratiska processer. Utbildning av flickebarn är kanske det viktigaste verktyget vi har idag och världssamfundet kan aldrig enas för mycket om att det är detta verktyg som behöver satsas på ännu mer.

Vilket ansvar har näringslivet för ett hållbart ledarskap, vad kan de göra för att bidra till målen?

– Att öka jämställdheten mellan män och kvinnor har varit ett fokusområde inom många branscher, dock är frågan eftersatt när en börjar granska leverantörskedjor i högriskländer. Arbetet med att öka antalet kvinnor på producerande enheter har pågått länge dock med mer fokus på att öka antalet kvinnor snarare än att anta ett mer holistiskt synsätt för att motverka kvinnors särskilda utsatthet i samhället och därmed på arbetsplatsen.

24 maj: Kvinnnors ledarskap

I arbetet med att ta fram FN:s Agenda 2030 och de 17 målen identifierades jämställdhet som ett kritiskt mål för att de övriga 16 målen ska uppnås. Arbetet går framåt inom vissa områden men det råder fortfarande stor ojämställdhet i världen. I panelen människorättsjuristen Parul Sharma, Indiskas vd Karin Lindahl samt Ruchi Yadav, programchef för Hungerprojektet i Indien. Samtalet arrangeras av Hungerprojektet.
Tid: 08.00–09.30
Plats: Berns, Berzelii park
Kostnad: Gratis, föranmälan krävs.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV