Startsida - Nyheter

Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Lars Söderdahl som Skorpan och Staffan Götestam som storebror Jonathan i Bröderna Lejonhjärta.

27 april

Loppis: Second hand

Passa på att uppdatera barnens garderober inför våren och sommaren. Barnkläder, skor, sportutrustning, cyklar, leksaker, inredning, spel, böcker och mycket annat till bra priser. Öppet kafé med försäljning av kaffe, korv, mackor och hembakta kakor och bullar.
Tid: 10.00–13.00
Plats: Gubbängsskolan, Gubbängsvägen 63
Kostnad: Gratis.

Film: Bröderna Lejonhjärta

Visning av Astrid Lindgrens älskade klassiker Bröderna Lejonhjärta. Filmen passar både stora och små cineaster. Fint tillfälle att få se den fina berättelsen på bioduk.
Tid: 12.00–13.30
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 150 kronor.

Dansfest på dansdagen

Den internationella dansdagen initierades 1982 av The International dance committee, ITI-Unesco och firas runt om i världen den 29 april. Dansa in dagen redan den 27 april då det blir en blandning av allmän dans, prova-på-dans och olika dansuppvisningar.
Tid: 12.30–17.30
Plats: Kungsträdgården
Kostnad: Gratis.

Litteratur: Nattligt äventyr på bibliotek

Stadsbiblioteket bjuder på nattliga äventyr för alla åldrar och sinnen. Det blir allt från högläsning, boktips, poesi och sagostunder till litteraturquiz, musik och dans. Varför inte avsluta med en godnattsaga för vuxna?
Tid: 18.00–23.59
Plats: Stadsbiblioteket Stockholm, Sveavägen 73
Kostnad: Gratis.

Underhållning: Finntastic med språktema

Ett program med flera olika konst- och uttrycksformer där alla olika framträdanden kretsar kring temat språk. Stand up-komikern och uttolkaren av samhälleliga oförrätter Ali Jahingiri, musik med Kalevauva och Mariah Hortanz Jazz Quartet och många fler. Dessutom förra årets succé, Finntastic Junior, med disko och en digital nyhet.
Tid: 18.00–23.59
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4
Kostnad: Gratis.

28 april

Vego vårmarknad

Vår och vego! Vegansk vårmarknad med smycken, praliner, ljus, böcker, hudvård och mycket annat.
Tid: 11.00–17.00
Plats: Hermans, Fjällgatan 23B
Kostnad: Gratis.

Barn: Högläsning med författare

Fira Stora barnboksdagen med några av Sveriges populäraste barnboksförfattare, som Josefine Sundström, Per Gustavsson, Elias och Agnes Våhlund. Ta chansen att träffa nya och gamla favoriter, njut av högläsning, fika och rolig tipspromenad med priser till alla barn.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: Gratis.

De japanska körsbärsträden blommar i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Japansk kultur: Körsbärsblommans dag

Vår och Kungsan står i full blom! Ta del av japansk kultur med workshops, mat och aktiviteter. På scenen visas olika japanska uppträdanden.
Tid: 13.00–17.00
Plats: Kungsträdgården
Kostnad: Gratis.

30 april

Majbrasa: Valborg för och med alla

Fira in våren med sprakande brasa och härligt sällskap. Förutom majbrasa blir det körsång, uppträdanden, dans och aktiviteter för barn i alla åldrar. Nema problema och vänorganisationen Kompisbyrån finns på plats för att matcha ihop nya och etablerade i Sverige som vill öva svenska och träffa nya vänner över en kompisfika.
Tid: 19.00–21.30
Plats: Rålambshovsparken
Kostnad: Gratis.

Valborgsfirande med Nema Problema. Foto: Perri Rothenberg

Vandring: Från torp till hipp förort

Ursprungligen var Aspudden ett torp under Hägerstens gård, under 1700-talet bodde bland annat Bellmans syster på gården. På 1800-talet fanns det frukt- och tobaksod­lingar här och i Vinterviken tillverkade Nobel dynamit. Följ med genom historien i förorten Aspudden.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Aspudden
Kostnad: 120 kronor.

1 maj

Teater: Kejsarn av Portugallien

Upplev Selma Lagerlöfs historia om backstusittaren Jan i Skrolycka på ett nytt sätt. En nydramatisering med nyskriven musik, fantastiska kostymer, smink och scenografi som lyfter den klassiska berättelsen till att vara angelägen och beröra än idag. En kväll av glädje, sorg, skratt och gråt.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Gamla Folkets hus, Folkparken 21, Handen
Kostnad: 140 kronor, student 100 kronor, under 18 år 60 kronor.

2 maj

Inspirationslunch: Vi borde vara lyckliga

Den psykiska ohälsan i Sverige ökar och depression, självmordstankar och ätstörningar tillhör vardagen för tusentals ungdomar. Hur kan vi vända denna trend? Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg som gör Ångestpodden delar med sig av goda råd och nya insikter.
Tid: 11.45–12.30
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: 150 kronor.

3 maj

Utställning: Naturfotografi

Se den internationellt kända fotoutställningen Wildlife photographer of the year med världens bästa djur- och naturfoton. Ta del av de fascinerande berättelserna bakom bilderna och fundera kring de många budskap och tankar som bilderna väcker.
Tid: 10.00–11.00
Plats: Naturhistoriska riksmuseet,
Frescativägen 40
Kostnad: Gratis.

Fotografen Isak Pretorius fångade denna lejonhona på bild när hon gick för att dricka vid ett vattenhål. Bilden ingår i utställningen Wildlife photographer of the year som visas på Naturhistoriska riksmuseet. Foto: Isak Pretorius

4 maj

Hantverk: Lär dig göra knopar

Lär dig smarta lösningar för vardagslivet, snarare än båtlivet, med hjälp av en repstump och lämpliga knopar. Enkla knytkunskaper blir till roliga och snygga knopar för att hänga upp, bära, förvara, organisera och koppla ihop olika saker. Du lär dig hur du knyter en ampel som även kan användas som flaskknop, en ”monkey fist” till nyckelringen och en spiralknop till att hänga upp en kruka i taket.
Tid: 12.00–13.00
Plats: Karlavägen 31
Kostnad: 100 kronor.

Loppis: Marknad i Västertorp

Ta chansen att fynda vårens behov på ett miljövänligt sätt eller ge dina prylar ett till liv. Loppis och marknad med alla möjligheter till återbruk av kläder och prylar.
Tid: 10.00–16.00
Plats: Västertorps centrum, Stortloppsvägen
Kostnad: Gratis, hyra av försäljningsplats 200 kronor.

5 maj

Loppis: Världens största bakluckeloppis

Sälja själv eller fynda på den gigantiska loppisen som intar hela Solvalla travbana. En riktigt mäktig loppisupplevelse som är innehavare av Guinness världsrekord. Det blir även tuff-tuff-tåg, antikvärdering, hoppborg, foodtrucks, karaoke, musik och massor av nostalgi.
Tid: 11.00–15.00
Plats: Solvalla, Travbanevägen
Kostnad: 30 kronor, säljplats 170 kronor.

Loppissäsongen är här. Foto: Aleksander Andersen/TT

Vandring i världsarv: Världsberömd kyrkogård

Varför ser Sju brunnars stig ut som den gör? Vad är tanken med stenmönstret framför bänkarna i Heliga korsets kapell? Och varför sticker man in nyckeln i ögat på en dödskalle för att öppna Skogskapellet? Skogskyrkogården finns sedan 1994 med på Unescos världsarvslista och räknas till en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser.
Tid: 13.00–15.00
Plats: Skogskyrkogården, Enskede
Kostnad: 150 kronor.

Några av tankarna bakom arkitekturen på Skogskyrkogården avslöjas på vandringen den 5 maj. Foto: Claudio Bresciani/TT

6 maj

Sightseeing: Stockholm från vattnet

Upplev Stockholm från vattnet och hör om vår fantastiska stads berömda sevärdheter. Båtturen går under flera broar och passerar slussen som förbinder Östersjön med Mälaren.
Tid: 11.00–13.00
Plats: Strömkajen
Kostnad: 290 kronor.

8 maj

Föreläsning: Cirkulär ekonomi

Elin Bergman, corporate partnership manager på Världsnaturfonden WWF och expert på cirkulär ekonomi, berättar om vägen mot ett hållbart samhälle där resurser repareras, återanvänds och uppgraderas. Vi måste byta mönster och hitta nya sätt att leva. Men vad innebär det i praktiken?
Tid: 18.00–19.15
Plats: Historiska museet, Narvavägen 13-17
Kostnad: Gratis.

Föreläsning: Arkitektur på agendan

Kersti Sandin Bülow, inredningsarkitekt och möbelformgivare, ger en bred bild, såväl historiskt som estetiskt, över inredningsarkitektens yrke och ämne, som har sina rötter i tidigt tapetserarhantverk från slutet av 1600-talet. Vad innebär den digitala utvecklingen? Kommer utvecklingen förändra yrkets framtid?
Tid: 18.00–20.00
Plats: ABF, Sveavägen 41
Kostnad: 167 kronor.

9 maj

Konst: Visning av dansk guldålder

Knivskarpt, verklighetsnära, drömskt, det blir måleri när det är som bäst. Följ med på en specialvisning av utställningen Dansk guldålder tillsammans med Carl-Johan Olsson, en av utställningens curatorer.
Tid: 17.00–18.00
Plats: Nationalmuseum, Södra Blasieholmshamnen
Kostnad: 200 kronor.

Charlie Chaplin i filmen Monsieur Verdoux. Foto: AP

Film: Chaplin 130 år: Monsieur Verdoux

Charlie Chaplin skulle ha fyllt 130 år och det firas med en visning av filmen Monsieur Verdoux. Chaplin regisserar och spelar huvudrollen i filmklassikern om en man som försörjer sin familj genom att gifta sig med kvinnor och sedan mörda dem för att få ärva deras pengar.
Tid: 20.30–22.30
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 160–210 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV