Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Här struntar fyra av fem i EU-valet

Besim Bozan, 56 år, tycker att migrationsfrågan är viktigast i EU-valet.

Hälften av Sveriges befolkning struntade i att rösta i EU-valet 2014. Lägst valdeltagande hade Ronna i Södertälje – där hela fyra av fem låg kvar på soffan.

Södertälje kommun brottades med ett lågt valdeltagande generellt. Bara 41 procent av invånarna röstade i EU-valet 2014.

– De får inte tillräckligt med information egentligen. I stället är det mera av ett maktspel om vilka som ska skickas till parlamentet, resonerar busschauffören Besim Bozan då han tar en rast i Södertälje centrum.

Själv kommer han däremot självklart att rösta i EU-valet i den 26 maj. Det är en plikt, hävdar Bozan som tycker att hur EU hanterar migranter är den viktigaste frågan.

– Det måste de ta tag i.

I två av valdistrikten i stadsdelen Ronna var det knappt 21 procent som gjorde sin röst hörd 2014 – lägst andel i hela landet.

Ola Schön, kanslichef på Södertälje kommun, säger att viljan att gå och rösta är starkare hos dem som känner att de har en plats i samhället.

– Och det här är områden där vi behöver stärka delaktighet och social inkludering. Vi hade ett lågt valdeltagande i en hel del valdistrikt också i valet i höstas.

– Men det är ett långsiktigt arbete att få till detta och framför allt behöver vi nå utlandsfödda unga.

Ola Schön, kanslichef på Södertälje kommun, säger att man framför allt måste nå unga utlandsfödda för att kunna höja valdeltagandet. | Foto: Claudio Bresciani/TT

När det kommer till just EU-valet tror Schön däremot inte att det bara handlar om socioekonomiska faktorer. Likt Bozan tror han också att mycket hänger ihop med att kunskapen om det europeiska samarbetet är knapphändig.

Ett generellt problem som, med tanke på det låga valdeltagandet i landet i stort, förmodligen gäller de flesta grupper – och för att höja kunskapsnivån ingår kommunen sedan några år tillbaka i EU-projektet Europa direkt.

– Det syftar bland annat till att informera människor om EU och hur det fungerar. För jag tror det kan vara lite dimmigt ibland vad EU-parlamentet, EU-kommissionen och ministerrådet har för roller, säger Schön.

– Vet människor till exempel hur många ledamöter vi ska skicka till EU-parlamentet? Nej, jag tror inte att de flesta gör det.

Medan kommunen anordnar med föreläsningar, debatter och informationstillfällen tycker Schön att även partierna borde ta sitt ansvar för att öka engagemanget.

– Att det är EU-val på gång märks fortfarande inte på gator och torg.
Nu är det faktiskt bara tre veckor kvar innan förtidsröstningen startar men går man runt i Södertälje så har det inte börjat än, så temperaturen behöver höjas rejält.

– Partierna måste visa väljarna vad de står för och vad deras partigrupper i EU-parlamentet tänker driva.

Mary Nnam, promenerandes i Södertälje centrum, håller helt med.

– Folk måste förstå vad de väljer, men de gör inte riktigt det. Så det handlar om information, säger hon.

”Det handlar om information”, säger Mary Nnam, 43 år, om att valdeltagandet är lågt i Södertälje. | Foto: Claudio Bresciani/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV