Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Experten: Så tänker du dig till bra resultat

Väl i provsalen när hjärnspökena får dig att tvivla på dina kunskaper är det viktigt att tankarna stannar kvar i rummet.

Träning eller vinnarskalle – vad avgör om du lyckas på provet? Träning ger färdighet är det enkla svaret, men med rätt inställning kan du nå ännu lite längre.

Redo för högskoleprov? Eller är du mitt inne i perioden av nationella prov eller mastiga tentor?

Idrottare hör till dem som mer än någon annan vet att matchen eller loppet ofta avgörs av antalet träningstimmar. Med rätt förberedelser kan du redan vara halvvägs uppe på pallen. Men när hjärnspökena spelar dig ett spratt kräver prestationen också ett fokuserat psyke.

– När vi är pressade har vi en tendens att tänka negativt. Då är det viktigt att stanna upp och tänka var uppmärksamheten borde vara någonstans, säger Cecilia Åkesdotter, idrottspsykologisk rådgivare och doktorand vid Gymnastik och idrottshögskolan.

Hon har själv tävlat på elitnivå och vunnit VM-guld i taekwondo. Nu hjälper hon bland annat orienterarna i det svenska landslaget att prestera på topp. Precis som i idrottsvärlden ser hon tidigare framgångar som det enskilt viktigaste för att lyckas på provet.

– Det finns inget som slår tidigare erfarenheter av att själv ha lyckats. Har man tagit sig igenom orddelen flera gånger och känner att man blir bättre och klarar fler ord, då är det naturligt att man går in med ett större självförtroende.

En del av förberedelserna borde också vara att försöka avdramatisera nervositeten inför själva provet, tycker hon.

– Det är viktigt att se det som naturligt och att inte bli rädd över spänningar i kroppen. Att vara medveten om att vissa tankar och känslor dyker upp kan göra det enklare att hantera.

Väl i provsalen när hjärnspökena får dig att tvivla på dina kunskaper är det viktigt att tankarna stannar kvar i rummet. Låt dem inte vandra i väg mot negativa antagningsbesked till drömutbildningen.

– Ta tillbaka uppmärksamheten till uppgiften du gör för stunden och det du kan påverka. Det kan du behöva göra flera gånger.

Den friidrottsintresserade har säkert lagt märke till flera höjdhoppares förberedelser inför ett hopp. Händer som med frenetiska slag mot benen försöker förbereda dem för hoppet, och ögonen som ser höjdhopparen själv ta fem-sex steg och sedan segla över ribban. Att för sin egen blick se sig själv lyckas skulle kunna fungera även i provsalen, säger Cecilia Åkesdotter.

– Jag vet inte vad forskningen om just prestationen vid prov säger, men det går säkert att överföra många idrottares förberedelser även här. Att tänka på vad du vill göra, att du vill arbeta metodiskt, ta fråga för fråga och inte bli stressad – det skulle kunna vara en hjälp.

Till sist kommer frågan om dagsformen. Även om du på din egen kammare får 2,0 och kan rabbla Svenska akademins ordlista utantill kan du ha en dålig dag. Men känslor och tankar säger sällan något om hur det faktiskt kommer att gå.

– Man kan notera att tanken finns där, men det blir bara ett problem om du gör någonting annorlunda. Om du följer din plan kommer det inte ha någon stor påverkan på resultatet, konstaterar Cecilia Åkesdotter.

Stjärnornas förberedelser

Den ena idrottsstjärnan är vidskepligare än den andra. Här är några som alltid förberedde sig på samma sätt inför tävling/match:
Frida Hansdotter
Hon har numera lagt skidorna på hyllan, men när hon åkte i backen hade Frida Hansdotter alltid målat sina naglar rosa. Ritualen började hon med efter en av sina första pallplatser, som hon säkrade med just rosa naglar.
Robin Söderling
Tibrosonen hade många ritualer. Men det som kanske fick mest uppmärksamhet var hans vigselring. Under matchen satt den nämligen inte på fingret – utan fäst i snöret på tennisskorna.
Stefan Holm
Rakning, dusch, och en packad väska med samma innehåll – Stefan Holms förberedelser följde samma mönster genom karriären. I flera år hade han också samma slitna kalsonger på sig när han tävlade.
Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV