Det har inte fått något namn än, bokstavsspelet som vi brukar spela på kvällarna. Idén kommer från något de brukar spela i ett brittiskt tv-program, men vi har ändrat reglerna en del och utvecklat spelet. Vår version går också att spela med mycket enklare rekvisita.
Det går ut på att ta bokstäver och sätta ihop dem till ord. Man turas om att plocka bokstäverna, men alla deltagare tävlar om att få ihop det längsta ordet.
För att kunna spela behövs: någon eller några att spela med brickor med bokstäver – alfapetbrickor går bra, eller så gör man egna av kartong eller målar bokstäver på knappformar av trä (finns i hobbyaffärer). Träbrickor är bra om man vill kunna spela utomhus också. två påsar, askar eller burkar till bokstavsbrickorna ett bord eller någon annan yta att spela på varsin penna och varsitt block (eller lösa papper) eventuellt en ordlista.
Bokstavsbrickorna
Gör fyra exemplar av varje bokstav, två av ovanliga bokstäver som C och X och högst ett Q och ett W. Gör också fem jokrar.
Antingen kan det vara tomma brickor eller också kan man skriva ett frågetecken, rita en joker eller på annat sätt markera att den här brickan kan vara vilken bokstav som helst. Om ni använder alfapetbrickor är antalet brickor som det är.
Sortera bokstavsbrickorna i vokaler och konsonanter och lägg varje kategori i en egen påse, ask eller burk.
Blanda in jokrarna – två bland vokalerna och tre bland konsonanterna eftersom konsonanterna är fler.
I alfapet finns bara två jokrar, så då blir det en i varje. Brickorna ska ligga så att man inte ser bokstäverna.
Så här går det till
Den första spelaren plockar sin första bokstav. Välj en vokal eller en konsonant och lägg upp den på bordet. När du ser vad du har fått väljer du vokal eller konsonant igen. Fortsätt så tills du har nio brickor.
Lägg dem i en rad med vokaler, en med konsonanter och en med eventuella jokrar.
Alla deltagare skriver upp bokstäverna och antalet jokrar i sina block och börjar sätta ihop ord. Varje bokstav får bara användas så många gånger som den finns med. Det gäller att komma på så långa ord som möjligt.
Man kan begränsa tiden för detta, till exempel till fem eller tio minuter. Eller också håller man på tills alla känner sig färdiga. Det brukar vi göra, men är det flera deltagare kan det vara bra med tidsbegränsning.
Den som har det längsta ordet börjar läsa upp sitt. Sedan följer de andra. Om flera har lika långa ord börjar den som plockade bokstäverna. Sedan läser alla upp sina längsta och skriver upp poängen, som är lika med antalet bokstäver i ordet.
Man kan bestämma att först upp till exempelvis 100 poäng vinner, eller spela så länge man vill och räkna poängen i slutet.
Vilka ord är godkända?
Vi brukar låta alla böjningar och former vara med, men allt ska vara rättstavat. Ibland dyker det upp nyskapade sammansatta ord.
Det är ju så med sammansatta ord, att ordförrådet är oändligt töjbart och det mesta går. Men det kan bli för lätt om slemhem, stövelarg och webbgurka ska få vara med. Samtidigt kan det vara tråkigt att bara godkänna sådant som står i SAOL.
En bra grundregel är att om alla tycker att ordet är okej är det okej, så länge det är rättstavat. Vill man vara lite strängare ska den som har lagt ordet dessutom kunna komma på en rimlig mening att använda det i. Eller så biter man i det sura äpplet och tar fram SAOL eller Wiktionary.
Lite extra svårt
Det här är grundversionen av spelet. Vill man utmana sig själv och varandra kan man göra reglerna striktare, till exempel bara godkänna grundformer – söt men inte sötast, till exempel.
Eller så lägger man till en extra kategoriregel. Klipp (eller ta färdiga) kort i ungefär samma storlek som visitkort i tunn kartong. Skriv olika kategorier på korten.
Det kan till exempel stå ”verb”, ”mat och matlagning”, ”idrott”, ”ord som slutar på vokal”.
Lägg korten i en hög med texten neråt. Ta ett kort innan du tar dina bokstäver.
Lägg det så att alla kan se. Bara ord i den kategori som står på kortet är godkända.
Spelet blir snabbt svårare – ni får pröva er fram till vad som fungerar.
Samspel
Vill ni inte spela mot varandra kan ni spela tillsammans istället. Bestäm ett mål, till exempel att lägga ett ord med alla de nio bokstäverna eller att nå ett visst antal poäng.
När målet är nått har ni vunnit. Båda två eller allihop.
Se originalet
I BBC-programmet 8 out of 10 cats does countdown kan du se originalversionen av spelet. Det har inte heller något riktigt namn utan kallas bara ”letters round”.
Reglerna är lite jobbigare, det finns inga jokrar och inga tilläggsregler, men annars är det ganska likt. Kul att se, men det är roligare att spela.
Idé: Jerker Jansson