Annie Lööf (C) har meddelat att hennes parti kommer att rösta nej till Stefan Löfven (S) som statsminister efter att förhandlingarna mellan partierna strandat. Ett beslut som statsvetaren Jenny Madestam tror handlar om både sakpolitiska skillnader och en strategi inför ett möjligt extra val.
– Det här blir ett sätt att sätta Svarte Petter i handen på Socialdemokraterna, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, till TT.
Hon tror att Centerpartiet i nästa vända kan trycka på att man faktiskt har förhandlat med Socialdemokraterna och försökt nå en lösning i regeringsfrågan.
– Annie Lööf är ganska skicklig på att navigera i den här trängda situationen som hennes parti har hamnat i, säger Madestam.
Den sista tiden har det varit locket på kring förhandlingarna från Centerns, Liberalernas och Socialdemokraternas håll. Tystnaden har av många tolkats som hoppfull. Även Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, var försiktigt positiv.
– För en vecka sedan exakt så sade jag att det såg ut som ett 50/50 läget mellan ett extraval eller att få till en ny regering. Men efter att de började förhandla så tydde det på att något har varit på gång.
Dagens besked från Centerpartiet var något överraskande även för Jenny Madestam.
– Å andra sidan så är det inte så förvånande om man tittar på vart de här partierna faktiskt står, sakpolitiskt och ideologiskt, säger hon.
Centern gick in i förhandlingarna med en hård kravlista rörande bland annat arbetsrätten och hyresmarknaden, och att partiet skulle få igenom alla dessa krav framstod på förhand som mindre troligt.
– Därför kan man väcka frågan om Centerpartiet har haft en vilja att hitta en lösning, säger Madestam.
Hon menar dock att frågan om det funnits en genuin förhandlingsvilja kan ställas till båda parter. Stefan Löfven kungjorde efter Annie Lööfs besked att han är villig till nya kompromisser. De kommande dagarna ska talmannen prata med partiledarna igen, för att reda ut om nya förhandlingar kan vara aktuella.
– Det är en möjlighet. Då kräver det att Löfven faktiskt gör bedömningen att det är möjligt att komma vidare. Och då måste han ge Centern mer, säger Tommy Möller.
Han påpekar att en ytterligare statsministeromröstning faktiskt kan driva processen framåt och kan vara till Löfvens fördel, även om han förlorar.
– Varje omröstning där man röstat nej ökar pressen på partierna. Det är först när man har röstat nej tre gånger det blir ett verkligt skarpt läge.
Att Ulf Kristerssons chanser att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna skulle ha ökat efter dagens besked från Centern finner Tommy Möller mindre troligt.
– Den dörren är så hårt stängd ifrån Centerns och Liberalernas sida.
När man motiverade varför man röstade nej så gjorda man det i praktiken till en fråga om demokratins fortlevnad. Jag har väldigt svårt att se att man kan komma tillbaka med hedern i behåll och hitta argument till varför man skulle tänka annorlunda nu, säger Tommy Möller.