30 november
Demonstration: Stå upp för vegansk kost
Demonstration och tal utanför riksdagen på mynttorget för rätten till vegansk kost i alla skolor. Flera kommuner beviljar inte vegansk kost i skolor och förskolor trots klimatkris och ett ökat intresse från elever baserat på etik, hälsa och miljö.
Tid: 14.00–17.00
Plats: Mynttorget
Kostnad: Gratis.
1 december
Workshop: Blommor på japanskt vis
Lär dig det traditionella japanska blomarrangemanget som understryker minimalism, linje och form. Enligt tradition sker det även med meditation och matcha-te.
Tid: 14.00–15.30
Plats: Bondegatan 21 A
Kostnad: 699 kronor.
1–2 december
Julmarknad: Schysta klappar
Marknad med rättvist tillverkade produkter, ett alternativ och komplement till den traditionella julhandeln som ska upplysa, skapa glädje och leda till eftertanke. Julmarknaden samlar företag och organisationer som visar att det går att tillverka varor som är producerade med hänsyn till människor och miljö.
Tid: 10.00–16.00 båda dagarna
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41
Kostnad: Gratis.
Konst: Julöppet i Gustavsbergs porslinsfabrik
Medlemmar i Ateljéföreningen håller jul-öppet med kafé. Titta in i de olika ateljéerna, prata med de aktiva konstnärerna om konst, konsthantverk och formgivning.
Tid: lördag 11.00–16.00, söndag 11.00–15.00
Plats: Gamla Porslinsfabriken, Gustavsbergs hamn
Kostnad: Gratis.
2 december
Julmarknad: Hantverk och spökvandring
Traditionella inslag som godsaker, bakverk, hantverk, julklappar och lotter. Utöver detta även spökvandring för de minsta, femkamp och pysselhörna.
Tid: 10.00–15.00
Plats: Aspuddens skola, Blommensbergsvägen 166
Kostnad: Gratis.
Evenemang: En upplyst bussresa i stan
En två timmar långbusstur i Stockholm där du får se allt från ståtliga änglar vid Centralen till maffiga älgar vid Nybroviken. Njut av vackra vyer i vår huvudstad och skratta åt roliga berättelser. Utkik från Fjällgatan samt glögg.
Tid: 16.00–18.00
Plats: Vasagatan 1, vid Radisson Blu Royal Viking
Kostnad: 320 kronor
Julmarknad: Veganskt runt granen
Julmarknad med design och hantverk, workshoppar, pyssel, levande julmusik, fika och dans runt granen. Vegan corner, en egen avdelning med veganvänliga produkter, och veganskt kafé.
Tid: 11.00–16.00
Plats: Midsommargården, Telefonplan 3
Kostnad: Gratis.
Vernissage: Konstskolan Basis bjuder in
I mötet mellan unga nyanlända och svenskar har Ella Tillemas konstverk En av alla dagar tolkats under ledning av Abdullah Amiri.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Konstskolan Basis, Folkungatan 147
Kostnad: Gratis.
Kreativ aktivism: Gerillaslöjdsfestival
En dag om aktivism och skapande, garnaktivism, samtal, workshop, sprejmålning och annat i vardagsaktivismens anda.
Tid: 13.00–20.00
Plats: Högkultur i Högdalen, Högdalsplan 12
Kostnad: Gratis.
3 december
Samtal: Milan Rufus & Tomas Tranströmer – till minne av en vänskap
Den store slovakiske poeten Milan Rufus skulle i dagarna ha fyllt 90 år. Samtal och diktläsning till minne av hans vänskap med Nobelpristagaren i litteratur Tomas Tranströmer. Medverkande från Kulturföreningen Milan Rufus och Tomas Tranströmers vänner.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket, Sveavägen 73
Kostnad: Gratis.
4 december
Film: FN-bion visar Yasuni Man
Sverigepremiär för den prisbelönta dokumentären Yasuni man där vi får följa regissören Ryan Killackey och hans vän Otobo på en expedition genom Yasuni. Resan illustrerar kampen för biodiversitet och mänskliga rättigheter och hur industri och överkonsumtion drivits till sin spets. Filmen följs av en debatt och diskussion med regissören Ryan Killackey, FN-förbundet och UNDP.
Tid: 18.00–20.30
Plats: Filmhuset, Borgvägen 1–5
Kostnad: Gratis.
Seminarium: Tre länders perspektiv på #metoo
Kan #metoo ses som ett genombrott eller är det en upprepning av det förflutna? Frankrike, Tyskland och Sverige är tre länder med starka feministiska traditioner, men de skiljer sig från varandra. Hur återspeglades dessa skillnader i #metoo-rörelsen och var står länderna i dag?
Tid: 17.30–20.00
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: Gratis.
5 december
Lagerrensning: Konstböcker skänks bort
Sveriges allmänna konstförenings öppnar upp sitt boklager och skänker bort äldre konstböcker gratis, nyare titlar max 40 kronor. Ta med en påse och fyll dina bokhyllor eller fynda julklappar.
Tid: 12.00–20.00
Plats: Malmgårdsvägen 63
Kostnad: Gratis.
6 december
Film och samtal: Vad ska folk säga?
Samtal om förtryck utifrån filmen om sextonåriga Nisha som lever dubbelliv. Hemma strikt pakistanska traditioner och ett vanligt tonårsliv med vänner. När pappan kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan. Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenheter. Filmvisning följt av samtal med Felicia och Sona från LIV1 och #backasystrarskapet om vad som kan vara problematisk i filmer som belyser just detta ämne.
Tid: 17.00–19.30
Plats: Kista bibliotek, Kista Galleria
Kostnad: Gratis.
Samtal: Nobelpristagare för kvinnor
Hör om årets Nobelpristagare, chefsläkaren Dennis Mukweges, arbete på Panzisjukhuset där kvinnor som varit utsatta för sexuellt våld blir hjälpta. Visning av delar av filmen The Man who mends women.
Tid: 18.30–21.30
Plats: Segeltorps kyrka, Kapellvägen 9
Kostnad: Gratis.
Konsert: Julklassiker a capella
Grammisnominerade vokalgruppen Kraja sjunger välkända julklassiker blandat med äldre folkliga julsånger såväl som egenskrivna vintersånger. Sångerna framförs a capella i fyrstämmiga arrangemang.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Södra teatern, Mosebacke torg
Kostnad: 250 kronor.
Samtal: Hur blev Gudrun Schyman en feministisk ikon?
En kväll med djupdyk in i Gudrun Schymans liv tillsammans med journalisten Johanna Palmström, författare till Det gäller livet – en biografi över Gudrun Schymans liv. Om hur Gudrun blev en feministisk ikon och vad framtiden har att bjuda på för henne.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Spiut, Repslagargatan 11
Kostnad: 50 kronor