Startsida - Nyheter

Zoom

Trots ett nej – dörren till OS i Stockholm är inte stängd

TT | "Helhetseffekten av att arrangera OS i Stockholm är positivt", säger Jens Holm (V).

Den blågröna majoriteten i Stockholms stad slopade ansökan till vinter-OS 2026 men Sveriges Olympiska Kommitté har fortsatt försöka övertyga staden att söka spelen. Riksdagsledamoten Jens Holm (V) förstår oron över kostnaden men är positiv till en ansökan.
– Stockholm har förutsättningar att arrangera ett nedskalat och hållbart Olympiskt spel med fokus på sport och som kan bli en folkfest, menar han.

”Internationella olympiska kommittén (IOK) har ändrat spelreglerna. Nu är det slimmade OS och Paralympics på värdnationernas villkor som eftersöks. I vårt upplägg är Stockholm en av flera kommuner i Stockholmsregionen som skulle vara spelplats för OS och Paralympics, tillsammans med Falun, Åre och Sigulda i Lettland. Vi hyr befintliga anläggningar och kräver inga omfattande kommunala åtaganden.” Det skriver Mats Årjes, ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Margareta Israelsson, ordförande i Sveriges Paralympiska Kommitté, på DN Debatt den 3 november.

I veckan ska SOK ha ett möte med idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) för att diskutera Stockholms OS-ansökan, uppger Dagens Nyheter. Ernlund uppgav tidigare att orsaken till att Stockholm säger nej till OS är att det saknas ett underlag berett av egna tjänstemän att ta ställning till.

– Frågan kommer i ett annat läge om Stockholm inte ska underteckna en ansökan eller stå för några garantier. Men samtidigt så har vi helt enkelt inget beslutsunderlag, vi vet inte vad det skulle innebära för staden och då ser vi inga förutsättningar att säga ja med den här tidsplanen, säger hon till Aftonbladet den 18 oktober.

Ernlund: "Vi stänger inte dörren"

Ernlund är tveksam till att godkänna OS även om Stockholm inte behöver stå för annat än den befintliga infrastrukturen och uppger att hon behöver reda ut vad som gäller kring Stockholms undertecknande men också ta reda på vilka investeringar som måste till för att eventuellt klara ett OS 2026.

– Vi stänger inte dörren för att arrangera OS, men vi kan inte göra bedömningen att man kan stå som värd 2026, säger Ernlund vid en presskonferens med den blågröna alliansen i stadshuset den 12 oktober.

– Utgångspunkten för alla våra partier har varit att säkerställa att ett OS inte ska bekostas av skattebetalarnas medel, menar hon.

Trots att Stockholms stads underskrift inte behövs på en ansökan, Åre eller Falun kan skriva under, har regeringen aviserat att det är svårt att skicka in en ansökan utan Stockholms stöd.

Stockholm, Calgary eller Milano

Den 9 oktober meddelade Internationella olympiska kommitténs styrelse att Stockholm, tillsammans med Calgary och Milano/Cortina, är de tre kandidaterna för att hålla spelen 2026.

Men såväl Stockholm som kanadensiska Calgary är osäkra kort. Den 13 november ska det i Calgary hållas en folkomröstning om stadens kandidatur. En majoritet i stadsfullmäktige vill att Calgary drar tillbaka sin OS-ansökan.

Italienska Milano/Cortina d’Ampezzo har inte presenterat en finansieringsplan för OS och liksom i Calgary har det pågått diskussioner kopplat till det politiska stödet. I förra veckan kastades också en joker in i leken: Argentina.

”Den argentinska OS-kommittén undersöker möjligheten av ett delat värdskap mellan städerna Buenos Aires och Ushuaia för vinter-OS 2026”, skriver kommittén i ett pressmeddelande.

Vad kostar OS för skattebetalare?

På kampanjsidan stockholm2026.se står: ”Genomförandebudgeten för vinterspel med sin bas i Stockholmsregionen är cirka 13 miljarder kronor, varav drygt 1 miljard är en buffert för säkerhets skull. Intäkterna kommer främst från IOK som garanterar majoriteten av genomförandebudgeten, resterande intäktsdel kommer från sponsorer, biljettförsäljning och merchandise.”

SOK menar att ett OS inte kostar någonting på lokal nivå: ”Den enda kostnad som hamnar hos skattebetalarna är för den yttre säkerheten, alltså polisen och tullens extraarbete. Men denna kostnad ska då ställas mot de extra inkomster staten får genom moms och andra skatter under ett OS.”

Men här råder delade meningar och faktum är att OS redan nu kostat skattebetalarna en slant. 2017 presenterade Stockholms stads dåvarande finansborgarråd Karin Wanngård (S) stadens utredning om möjligheterna för huvudstaden att arrangera vinter-OS 2026. Utredningen kostade drygt 9,4 miljoner kronor. Socialdemokraternas inställning var då att ”Stockholm har väldigt goda förutsättningar att arrangera OS 2026”.

”Samarbete över nationsgränserna”

Borgarrådet Clara Lindblom (V) förde då fram risken att pengar kommer omfördelas från välfärden och ”trots att IOK lovar mer pengar finns inga garantier för att det blir en ekonomisk succé”. Men riksdagsledamoten Jens Holm (V) tycker att OS är ”en fantastisk tilldragelse” och lyfter fram att Stockholm blir en mötesplats för idrottare och supporters från hela världen.

– Hela OS-tanken är fred och samarbete över nationsgränserna. Om det var krig, upphörde det för Olympiska spelen och i dag är freds- och samarbetstanken viktigare än någonsin. Vad kan vara finare än att Stockholm står värd för ett sådant evenemang?

I rollen som ordförande för riksdagens trafikutskott, arbetar Holm bland annat för att minimera koldioxidutsläpp från transportsektorn. Men gällande OS kallar han kritik ur klimataspekten krystad och menar att Stockholm kan arrangera spelen ”bättre än diktaturer som vill visa upp sig”.

– Det går inte att komma ifrån att ett OS innebär transporter av människor och utrustning. Men vi kan hushålla med nuvarande anläggningar och till exempel åka tåg, buss och färja för att minimera utsläppen. Det vi får genom idrott, som är något av det mest klimatsmarta vi kan ägna oss åt, är även bra för folkhälsan, säger han.

Anläggningar för OS

Enligt planen ska befintliga arenor användas och det ska finnas en plan för fortsatt användning av de nya arenor som eventuellt behövs.
Flera grenar är planerade att förläggas till Falun (backhoppning), Åre (alpint), Södertälje (gruppspel i ishockey) och Sigulda, Lettland, (bob, rodel, skeleton). Att Sigulda föreslås är på grund av att Sverige inte har en professionell anläggning för bob, rodel och skeleton.
Friends Arena: Invigning, avslutning.
Stockholms stadion: Hopp, big air.
Hammarbybacken: Halfpipe, parallellslalom.
Globen: Ishockey, kälkhockey.
Tele2 Arena: Short track, konståkning.
Bandyhallen i Gubbängen och Gubbängens IP: Skridsko, curling, rullstolscurling.
Flottsbro: Puckelpist, parallellstorslalom, ski cross.
Hamra alternativt Rudan: Längdskidor och skidskytte.
Falun: Backhoppning och nordisk kombination.
Södertälje: Ishockey, gruppspel.
Åre: Alpint.
Sigulda, Lettland: Bob, rodel, skeleton.
Källa: WIKIPEDIA

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV