… Nina Åkestam, doktor i ekonomi och feministisk debattör.
Du har precis kommit ut med boken Feministfällan, ”en uppgörelse med den moderna feminismens utmaningar”. Är feminismen en fälla?
– Nej absolut inte! Däremot finns det fällor inom feminismen som gör att arbetet för jämställdhet går långsammare och blir mindre effektivt. Det är de fällorna, och hur vi kan undvika dem, som boken handlar om.
Boken är för alla som ”kallar sig feminister och de som har slutat”. De som aldrig varit feminister, ska de läsa boken?
– Jag säger också att den är för ”alla som inte vågar”, för de som är nyfikna på feminism och jämställdhet men kanske känner att det verkar svårt eller jobbigt att komma igång. Mitt hopp är att alla som på något sätt är intresserade av jämställdhet får ut något av boken, oavsett om man är nybörjare eller har engagerat sig i decennier.
Du har tidigare arbetat på reklambyrå, tar branschen större ansvar i dag än tidigare, har budskapen blivit mer inkluderande?
– Ja, mångfaldsfrågor är hett i reklambranschen nu på ett sätt som det inte har varit tidigare. Många byråer och annonsörer utbildar sig och försöker aktivt att nå fler med sina insatser. Tyvärr är dock kunskapsnivån generellt ganska låg, och majoriteten av alla annonsörer saknar fortfarande ett strukturerat tänk för inkluderande kommunikation. Det är synd, eftersom forskning visar att sådan kommunikation är betydligt mer effektiv än traditionell reklam.
Vad är feminismens största utmaning just nu?
– Att jämställdheten av många tas för given. I valrörelsen hörde vi ständigt politiker prata om feminism som någon slags extrem rörelse på vänsterkanten, medan ”jämställdhet” beskrevs som något vi har i Sverige och som alla är för. Men vi är inte jämställda och många partier och väljare är emot jämställdhetsreformer. De jämställdhetsförbättringar vi har sett de senaste hundra åren har kommit till på grund av hårt feministiskt arbete, de råkade inte bara hända. Feminismen får inte låta sig luras att vårt arbete är färdigt eller oviktigt. Då kommer snabbt de segrar vi redan har vunnit att tas ifrån oss.