… Olov Amelin, museichef på Nobelmuseet.
Ni ska öppna utställningen ”Rätten till Frihet”. Vad handlar utställningen om?
– Den amerikanska medborgarrättsrörelsen och Martin Luther Kings arbete. Det är 50 år sedan han mördades men han är fortfarande aktuell. Han kämpade hårt för att få bukt med rasistiska lagar och är en av de mest efterfrågade nobelpristagarna av alla. Så det finns alltid skäl att lyfta fram honom och hans kamp för människors lika rättigheter. Han är förebild för väldigt många andra pristagare, flera hänvisar till honom som en som har betytt mycket för dem, bland andra Nelson Mandela och Barack Obama. Utöver 50-årsminnet är det också 70 år sedan FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna skrevs och formulerades av René Cassin och Eleanor Roosevelt. René fick Nobelpriset 1968 vilket är ytterligare ett skäl till att lyfta detta.
Utställningen invigs med ett panelsamtal där bland andra Martin Luther Kings dot- ter dr Bernice A King kommer att närvara. Vad kommer samtalet att fokusera på?
– Främst samtal om utställningen, om människors lika värde. Men samtalet kommer även att kretsa kring vad vi tar med oss från Martin Luther Kings gärning och hur Nobelpriset hjälpte honom i hans arbete.
Det är 50 år sedan mordet på King men intresset för hans liv är stort, hur kommer det sig tror du?
– Han ville föra kampen på fredligt vis och kämpade hårt för att få bukt med de rasistiska lagar som fanns då. Och många av de problemen han kämpade mot finns än i dag. Vi ser så mycket elände i bristande ledarskap som gör att rasism och exkludering ökar.
Panelsamtalet är ett startskott inför Nobel Calling, vad kommer mer att hända som du kan tipsa om?
– Åh, massor! Det är ett pärlband av aktiviteter. En mycket uppskattad sak är att vi producerar lärarmaterial som finns tillgängligt inom 24 timmar från att pris tagarna tillkännages. Vi kommer även att hålla en crash course i årets naturvetenskapliga pris med flera kommittéledamöter. Och massor av annat hela veckan.