Ryska elektroclashduon Bartó, har blivit begränsade sina möjligheter att uppträda i hemlandet efter anklagelser om extremism. Ikväll fredag besöker de Teater Giljotin i samband med Ordfronts samtalsserie ”Rysslands förbjudna röster”.
Sedan 2006 har Bartó vunnit fansens hjärtan med sin elektroniska punk och provokativa texter. Men från att ha fyllt stora arenor är de nu förpassade till mindre klubbar eller utlandsspelningar.
– Som kulturutövare måste man vara med på den politiska linjen, annars får man hanka sig fram, säger Eugene Wolynsky från Ordfront, som arrangerar kvällens samtal i en serie om kulturens villkor i Ryssland.
Det var i samband med att Bartó deltog i en förbjuden demonstration i Moskva 2010 som de började få sina konserter och turnéer inställda.
– Det var försök till långa utredningar om huruvida vi är extremister eller inte, säger bandets sångerska Maria Lubicheva. Huvudproblemet är inte myndigheterna, utan journalister och publik som placerade in oss i en viss politisk kontext.
Att de motarbetas som musiker betyder inte att de är oroliga för påföljder.
– Nej, vi är inte rädda. Officiellt är vi inga extremister och man måste vara helt dum för att inte förstå hur systemet funkar.
– Generellt är rädslan tillbaka i samhället och kulturen. Utställningar välts sönder, konserter ställs in, finns det någorlunda självständiga medier så förföljs de direkt. Men det finns nya musiker och hjältar som vill kämpa, skriva sånger om det, gå till demonstrationer. Det är underbart, säger Maria Lubicheva.