Det är fortfarande ovisst läge i flera kommuner efter valet. Och i landstinget kämpar Socialdemokraterna för att få inflytande. Nu föreslår de att man ska turas om att hålla ordförandeklubban.
Marken gungar för partier som suttit länge vid makten. I Botkyrka har Socialdemokraterna varit det ledande partiet sedan tidigt 90-tal. I Vaxholm har Moderaterna haft motsvarande ställning sedan 70-talet. Nu hotas de bägge jättarnas positioner.
Den stora politiska frågan i Vaxholm under förra mandatperioden var planerna på bostadsrätter på Norrberget. En nedlagd skola och två förskolor skulle rivas och ett grönområde skulle bort.
Vaxholmsborna sa nej i en folkomröstning, men kommunledningen slöt ändå avtal med byggherren. Upprördheten var stor och Waxholmspartiet blev största parti i valet med 25 procent. Nu hoppas toppnamnet Carl-Magnus Broström ta över som kommunstyrelsens ordförande.
Vad ett maktskifte skulle innebära för Norrberget återstår att se. I första hand vill Carl-Magnus Broström föra samtal med exploatören. Hans förhoppning är att de inte vill fullfölja planerna om de förstår att de inte har kommunen med sig.
Om det inte är en framkomlig väg tycker han att man ska överväga att bryta avtalet – om Vaxholmsborna tycker det är värt priset. I så fall är en ny folkomröstning inte uteslutet.
Att göra människor mer delaktiga i kommunens utveckling, står högt på prioriteringslistan.
– Nu måste vi låta invånarna komma till tals. Och vi behöver en trevligare tillvaro både mellan invånare och politiker mellan partierna. Det har varit ett orimligt klimat, säger Carl-Magnus Broström.
I Botkyrka är de rödgröna fortfarande klart större än alliansen, men har inte längre egen majoritet. Nu ser Tullingepartiet chans till inflytande. För att stödja Ebba Östlin (S) att fortsätta som kommunstyrelsens ordförande kräver Tullingepartiet att steg tas i riktning mot att Tullinge blir en egen kommun.
– Vi kanske inte kan få en kommun på en gång. Men då får de stödja vår väg till egen kommun. På vägen finns vår vilja att starta en kommundelsnämnd med representation efter valutfallet i Tullinge till Mitt i.
Socialdemokraterna vill i nuläget inte säga mer än att de för samtal ”över blockgränsen”.
Också i landstingshuset fortsätter det politiska spelet. Här är alliansen fortsatt större än de rödgröna, men Sverigedemokraterna har stärkt sin vågmästarställning. Allianspartierna för samtal med Miljöpartiet, men hur långt man kommit vill man inte kommentera.
Samtidigt kämpar Socialdemokraterna nu för att få vara med och styra. Ett delat ledarskap kan vara en modell för ett blocköverskridande samarbete, skriver oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) i en debattartikel i Svenska dagdbladet.
Förebilden är Kristianstads kommun där Socialdemokraterna och Liberalerna den gångna mandatperioden har turats om att agera ordförande.