I ett fängelse vid Norra Ishavet hungerstrejkar filmregissören Oleg Sentsov. Människorättsaktivister kräver nu att Fifa ska engagera sig för hans fall.
Den 41-årige filmregissören Sentsov avtjänar ett 20-årigt fängelsestraff i det avlägsna Labytnagi i Jamalo-Nenetsien i norra Ryssland.
Sedan den 14 maj har han hungerstrejkat i protest. Och hälsan blir allt sämre, hävdar hans advokat.
– Naturligtvis är hans tillstånd mycket allvarligt. Han har ingen kontakt med omvärlden och jag tillåts inte att tala med honom i telefon, säger advokaten Dmitrij Dinze till nyhetsbyrån AFP.
Oerhört viktigt att Fifa trycker på
Sentsov kommer från den ryskannekterade Krim-halvön och greps under våren 2014, anklagad för att planera terrordåd.
Uppenbart påhittade anklagelser, anser dock Tanja Loksjina, Rysslandschef för människorättsorganisationen Human rights watch (HRW).
Hon vill att Internationella fotbollförbundet, Fifa, agerar till stöd för Sentsov och hårt pressade människorättsaktivister som den tjetjenske Memorial-chefen Ojub Titijev.
– Deras fall riskerar att bli enorma skamfläckar för det här VM:et, säger Loksjina inne på sitt kontor i centrala Moskva.
Det är oerhört viktigt att Fifa utnyttjar den möjlighet man har just nu att kunna trycka på, på allra högsta nivå.
Svåraste krisen sedan Sovjetunionens fall
Loksjina själv tillhör nuförtiden veteranerna bland ryska människorättsaktivister. Men hur länge hon kommer att kunna fortsätta har hon ingen aning om.
– Vi verkar just nu i en allt mer fientlig miljö. Vi behöver intervjua tjänstemän och prata med folk när vi gör våra undersökningar, men alla som på något sätt avlönas av staten vet att det innebär problem att tala med HRW eller andra utländska organisationer. Det gör det oerhört svårt att göra människorättsrapporter, säger HRW-chefen.
Hennes bild av läget är mörk.
– Den nuvarande människorättskrisen är utan tvivel den värsta sedan Sovjetunionens fall, säger Tanja Loksjina i Moskva.
Fakta: Ryska människorättsfall
Här är tre av de fall som just nu väcker ilska bland ryska människorättsaktivister:
* Oleg Sentsov, född 1976 i Simferopol på Krim-halvön, är dömd till 20 års fängelse, anklagad för att ha planerat terrordåd. Sentsov greps 2014 efter att bland annat ha hjälpt till att föra över förnödenheter till ukrainska soldater som stängts inne på sina baser när Krimhalvön plötsligt gjordes till rysk.
* Ojub Titijev, född 1957, tog över som chef för människorättsorganisationen Memorial i delrepubliken Tjetjenien när företrädaren Natalja Estemirova mördades 2009. I januari i år greps han och anklagades för narkotikainnehav, vilket gör att han riskerar tio år i fängelse.
* Jurij Dmitrijev, född 1956, har på nytt gripits och anklagats för sexualbrott, trots tidigare frikännande. Historikern har länge arbetat med att dokumentera massgravar från Sovjettiden i hemrepubliken Karelen.
TT