”Vi måste sluta producera en massa skit”

Miljövänligt nagellack och skor som går att bygga om. Industridesignstudenter vid Lunds universitet tacklar klimatångesten genom att ta fram hållbara alternativ till våra vardagsprylar.

Studenterna vid masterprogrammet i industridesign vid Lunds universitet har skapat utställningen Now/Then, där de har tagit fram hållbara alternativ till olika vardagsprodukter. Det ledde bland annat till en pantbar grill, återvinningsbara skor och ett skrivkit med växtbaserat bläck.

– Genom projektet insåg vi att det går att göra saker mer hållbara ganska lätt, genom att till exempel ersätta plaster med trä, metall, glas och andra material som går att återvinna, säger Ebba Lindgren som är en av studenterna.

För att komma igång fick klassen göra en utflykt där de skulle leva i skogen i två dagar.

– Vi fick tälja vår egen sked och bygga vindskydd, allt för att vi skulle fundera över vad man egentligen behöver.

Därefter fick de studera en mängd vardagsprodukter och fundera på hur de har tillverkats och vad som händer med dem när de tjänat ut sitt syfte.

– Många av produkterna vi har återskapat är vanliga små grejer som vi använder ofta, utan att tänka på hur mycket resurser som går åt för att tillverka dem.

Ebba Lindgren tog fasta på att det finns saker som inte är nödvändiga för vår överlevnad, men som folk gärna fortsätter att använda ändå, för nöjes skull. Hon tog fram ett miljövänligt nagellackskit med ett vattenbaserat lack och mineralfärger i pulverform som gör att användaren själv kan blanda till de färger den vill ha.

– Det går att blanda lite åt gången och det blir inga rester som behöver slängas. När du vill blanda en ny färg är det enkelt att skölja ur flaskan och blanda nytt, säger hon.

Studenterna har hjälpt varandra med materialval och produkttestning, för att säkerställa att alla saker fungerar i praktiken. Utställningen har bland annat visats på Möbel- och designmässan i Stockholm och en designmässa i Italien. Några fler utställningstillfällen är inte planerade i nuläget, och inte heller någon tillverkning av produkterna.

– Vissa grejer är gjorda så att de skulle kunna produceras direkt, andra behöver lite mer arbete. På designmässan var det många som var nyfikna på framför allt de monteringsbara pallarna.

Som blivande designer är det ett ständigt dilemma att veta att ditt jobb går ut på att producera nya saker som kan bli en belastning för miljö, menar Ebba Lindgren.

– Den bästa lösningen är att se till att vi slutar producera en massa skit, och istället gör kvalitetsgrejer som folk vill behålla länge. Ett sätt kan vara att producera mer lokalt istället för i olika delar av världen.

Hon tror att det är lättare att jobba hållbart inom designbranschen nu än för några år sedan.

– Vi måste börja göra det, och hållbarhetsaspekten är en del av alla utbildningar.

Folk är också mer miljömedvetna överlag i dag och letar till exempel efter hållbart producerade möbler.

Olof Kolte är designer, lärare och forskare på Lunds Universitet, LTH och ansvarig för en utbildningsinriktning på master programmet i Design som heter Man and Nature, där projektet Now/Then ingår. Han tycker att det är viktigt att hållbar utveckling genomsyrar hela utbildningen.

– Jag vill att våra elever ska se de stora strukturella perspektiven, att vi har valt att skapa ett icke-hållbart samhälle där drivkraften varit bekvämlighet med ett ensidigt fokus på produktivitet. Egentligen är det ganska lätt att organisera ett hållbart samhälle, men vi styrs av en global marknadsliberal ideologi med en affärslogik att hela tiden fylla på med nytt.

Tanken med att börja projektet i vildmarken var att utsätta eleverna för hela det mänskliga projektets historia, menar Olof Kolte.

– De fick börja som jägare och samlare i skogen och reflektera över hur upptagen du blir av att bara överleva. Sedan studerade vi det gamla odlingslandskapet och alternativa odlingsmetoder för att avsluta med ett studiebesök på ett kärnkraftverk, som kanske är den mest extrema formen av linjärt tänkande.

Han menar att det finns en tro att förmågan att bygga saker är något nytt, när den egentligen är väldigt gammal.

– Inom industrin tillverkades saker av naturmaterial ända fram till andra världskriget, utan att giftiga ämnen användes.

När eleverna skulle välja en produkt att göra om fick de hitta något med en tydlig negativ miljöpåverkan som gick att göra miljövänlig.

– Det kan handla om att inte använda onödigt mycket material, att använda material som ingår i ett naturligt kretslopp eller som går att separera och återvinna, att det ska gå att reparera, eller att det kanske är värt att investera i ett dyrare material och bättre kvalitet som ger en mindre miljöbelastning på sikt.

Olof Kolte tror att studenter ibland kan känna en uppgivenhet inför miljöproblemen för att de verkar så svåra att tackla.

– Just därför är det så viktigt att lyfta de här frågorna under utbildningen och avdramatisera svårighetsgraden i att skapa alternativa bättre system. Jag ser studenterna som framtida ”agenter för förändring” och då är det bra att de är förberedda och har prövat att tänka annorlunda.

Läs mer om sakerna i projektet på www.nowthen.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV