Vad gör kommunerna för att minska köttkonsumtionen?

I samma veva som Havsmiljöinstitutets rapport om övergödning av havet presenterades, länk här bredvid, kom även FN:s hälsoorgan WHO med beskedet att ett livsmedel för första gången klassats som cancerframkallande. Forskare ser ett samband mellan charkprodukter, som korv, bacon, skinka och pastejer, och tjock- och ändtarmscancer. Allt mer uppmärksammas vår konsumtion av animaliska livsmedel och dess påfrestning på både klimat och hälsa. Därför har vi har kollat med tre kommunpolitiker om och i så fall vad deras kommuner gör för att minska köttkonsumtionen.

Marcus Alexandersson (S) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sölvesborgs kommun och han säger att det är en kunskapsfråga att förstå det ohållbara i det konsumtionsmönster som vi har i vårt samhälle just nu.

– Att förändra kunskap eller livsstil görs inte snabbt och kanske inte heller med politiska beslut. För att förändra normer gäller det att göra alternativen intressantare. Men för att skapa alternativ för unga människor kan exempelvis de offentliga köken göra en del. I vår kommun uttrycker vi inte i något program att köttkonsumtionen ska minska, men att vi bör äta mer klimatsmart och föra in mer vegetariska alternativ.

En politisk utmaning är att synliggöra våra matvanors klimatpåverkan anser Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden i Linköpings kommun.

– Alla människor förstår att bilkörande påverkar omgivningen. Bilen tar plats och den syns. Men det är inte lika tydligt och det känns mer privat med vad vi lägger på våra tallrikar. Därför är det en utmaning att få människor att göra den kopplingen och det kan vi göra genom att vara tydliga och prata om varför köttkonsumtion är en miljö- och klimatbelastning.

I Linköpings kommun serveras vegetarisk mat i skolorna varje dag och de som vill ha veganmat kan få det. Gunnar Gustafsson är lite osäker men tror att det även diskuterats att införa en köttfri dag.

I Sundsvalls kommun är Kjell Bergkvist (C) ordförande i miljönämnden och han tycker att larmrapporter ska tas med en nypa salt. Enligt honom är vi människor allätare, men han tycker däremot att det finns skäl att fundera över i vilken omfattning vi äter kött.

– Vi ska ha hög kvalitet på det kött vi äter och i vår kommun har vi inte några beslut rörande köttkonsumtion utöver att vi ska försöka hålla oss till lokalproducerat.

Han menar att om vi ska förändra vår samhällsstruktur går det inte att göra utan vetenskapliga och säkra grunder. Men i dagsläget anser han att djurproduktionen i Norrland är liten och därmed har en blygsam påverkan på miljön och klimatet.

– Av den anledningen är inte intresset så stort att driva den frågan här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV