Just nu turnerar Teater Albatross med en föreställning för barn om problemen med utfiskning i Västafrika. – Mycket av det internationella fisket är ren gangsterverksamhet, säger Robert Jakobsson, som är en av pjäsens regissörer och manusförfattare.
Flickan och havssköldpaddan handlar om en flicka och en havssköldpadda vars liv vävs samman. De bestämmer sig för att försöka stoppa människans ödeläggelse av haven och ger sig ut på en magisk resa över havet. Åsa Lieberaths ambitiösa kostymer och scenografi är viktiga delar av verket som innehåller både skuggteater, sång och dans. Robert Jakobsson och Charlotta Grimfjord Cederblad står för manus och regi.
Föreställningen inleds med en visning av kortfilmen I en fiskeby i Kamerun, som Teater Albatross har gjort själva. Den handlar om vardagen för barnen i byn Ebodje.
Ursprunget till föreställningen kan spåras ända tillbaka till år 2000. Då besökte Teater Albatross Kamerun för första gången.
– Vi blev så tagna av Afrika att vi la om hela vårt arbete. Sedan dess har vi bara ägnat oss åt Afrika, säger Robert Jakobsson.
Teater Albatross har sin bas i Ätran i norra Halland men Robert Jakobsson har bott en hel del i Ebodje, där invånarna har bett teatern att berätta i Europa om utfiskning.
– Vi känner massor av människor som har drabbats konkret av utfiskningen. Många kan inte bo kvar. Miljoner människor är beroende av fisket. Det är ett övergrepp från rika länder som Spanien, Italien, Frankrike och Portugal.
Enligt företrädare för Kameruns fiskerimyndighet får lokala fiskare bara 10 procent av den mängd fisk de kunde ta upp innan det industriella fisket började längs landets kust för omkring 15 år sedan.
– Det är väldigt oreglerat och ett jätteproblem. Mycket av det internationella fisket är ren gangsterverksamhet. De dammsuger havet och bottnen förstörs. Det är väldigt tragiskt både ur ekologisk synpunkt och för enskilda fiskare, säger Robert Jakobsson.
Flickan och havssköldpaddan tar upp denna politiska fråga på ett både allvarligt, skrämmande och roligt sätt.
– Skådespelarna skriker och gråter. Barnen blir verkligen tagna, men de älskar det. Ett tioårigt barn i Varberg sa efteråt att ”vi borde gå ner till hamnen och skära sönder deras nät”.
Föreställningen har spelats i ett och ett halvt år för låg- och mellanstadieelever i både Europa och Afrika och turnerar just nu i Sverige.
– En pojke i Stockholm sa – ”det här var inte teater, det var konst”. Vi arbetade med scenografin i ett år. Kläderna och maskerna är också fantastiska, de är vansinnigt fina konstverk.
Vad hoppas du att föreställningen ska ge publiken?
– Det är fint om barnen får en konstnärlig upplevelse, och en vördnad för både naturen och konsten. Vi tycker att det här är viktigt och det är därför vi gör det. Jag hoppas att publiken tycker om det, lär sig något, blir inspirerade och får en tankeställare, säger Robert Jakobsson.