Umeås fria kulturhus får bygglov

Efter att lokstallarna i Umeå ockuperades för en festival förra året har föreningen Umeå kulturhus riskerat vite om de använt lokalerna. Men nu har verksamheten fått bygglov.

Tanken med Umeå kulturhus är att vara ett fristående alternativ för vem som helst som vill arrangera exempelvis konserter, utställningar eller filmvisningar.

– Vi hoppas också att det ska vara en mötesplats där vi kan bygga gemenskap över åldersgränser och mellan sociala grupper, säger Tobias Westerlund från föreningen.

Starten för verksamheten var Kulturhusfestivalen som anordnades i de gamla lokstallarna sista helgen i augusti förra året. Evenemanget hade inget officiellt tillstånd men företrädare för kommunen var positiva till att lokalerna, som länge stått tomma, kom till användning.

– Det är kul när folk engagerar sig. Ett fritt, obundet kulturhus måste få styras utifrån de premisserna, sa kommunens kulturchef Fredrik Lindegren till Landets Fria inför festivalen.

Därefter arrangerades allt från litteraturdagar till soppluncher i lokalerna.

– Vi fick jättemycket positiv respons och det fanns mycket engagemang att fortsätta att skapa. Ett tag fungerade huset som vi vill att det ska vara och många var där på dagarna för att bygga, använda datorerna eller fika, säger Tobias Westerlund.

Det kommunala bolaget Inab som äger fastigheten erbjöd föreningen att hyra huset för en krona om året. Men sedan fick kommunen in en anmälan om olovlighet, eftersom verksamheten inte stämmer överens med byggnadens användning enligt detaljplanen. Föreningen riskerade ett vite på 300 000 kronor om de fortsatte att vistas i lokalerna. Efter långa diskussioner beslöt de aktiva att ansöka om ett tillfälligt bygglov.

– Vi har blivit tvingade in i den här processen och det tycker vi är väldigt tråkigt eftersom det har gjort att vi inte har kunnat ha så mycket verksamhet i vinter, säger Tobias Westerlund.

Nyligen kom beskedet från Umeå kommun – bygglovet har beviljats fram till år 2020, lika länge som föreningen har hyreskontrakt. Nästa steg blir att lämna in ritningar över exempelvis vatten och ventilation inför ett tekniskt samråd med kommunens byggnadsinspektör. Först efter det mötet kan själva byggandet komma igång.

De viktigaste kraven är en handikapptoalett, en ramp och en ny nödutgång. Föreningen tänker också passa på att slå ut en vägg för att skapa en större samlingslokal. De hoppas kunna göra så mycket som möjligt av arbetet själva med hjälp från privatpersoner, organisationer och företag. Därefter måste bygget godkännas innan huset kan tas i bruk. Målet är att det ska kunna ske någon gång i höst.

Då är det bara en liten del av lokalerna som får användas. Mer än så har de inte råd med – avgiften bara för det bygglovet är 22 500 kronor, plus kostnader för allt från administration till material. Det ger i alla fall möjlighet att ha möten i lokalerna och att arrangera exempelvis spelningar, utställningar och filmvisningar för upp till 50 personer. Tanken är att fortsätta att söka bygglov successivt för resten av huset, när ekonomin tillåter.

Under tiden händer det ändå en del vid lokstallarna. Den 28–30 augusti hålls till exempel den andra Kulturhusfestivalen. Programmet är inte klart men kommer troligen att innehålla dans, teater, konst, film, musik, poesi, litteratur, barnaktiviteter, mat, it, föreläsningar och samtal.

– Festivalen kommer att hållas utanför huset. Det är ju väldigt synd – vi har ett jättefint hus som vore utmärkt att ha festival i men vi kan inte vara där.

Under tiden som föreningen väntat på beslut har luften delvis gått ur engagemanget, säger Tobias Westerlund.

– Det är lite synd att allt tar så lång tid. Många har blivit skrämda av all byråkrati. På Facebook till exempel är det många som gillar oss, men i och med att vi har pratat så mycket om bygglov och möten är det en hel del som har fallit bort.

Men nu hoppas han att kulturhuset ska få ny kraft.

– Jag är väldigt hoppfull om att det ska komma igång igen. Det känns som om det finns behov av huset. Det som är speciellt är att alla får vara med och bestämma vad det är – det är inte bara musik eller för en viss grupp. Väldigt många är engagerade varav en del är engagerade i andra ställen som Hackerspace, Verket eller studieförbunden medan andra inte alls har engagerat sig tidigare – och det är det roliga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV