Tusentals utrotningshotade musslor dog vid torrläggning

Efter att minst 5 000 av den starkt utrotningshotade arten målarmussla dog när Eon torrlade en kanal i Emån polisanmäls kraftbolaget. Länsstyrelsen i Kalmar har JO-anmälts för samma händelse av organisationen Älvräddarna.

När Högsby vattenkraftverk i Emån i Småland skulle repareras i slutet på augusti tömdes en kanal på vatten. På botten levde ett stort antal tjockskaliga målarmusslor som är en av Europas mest hotade musselarter och även ett antal andra arter.

– Vi kan inte hantera miljön på ett sådant här lättsamt sätt, säger Christer Borg, ordförande för Älvräddarna.

Musslan är viktig bland annat för vattenkvaliteten, varje individ renar i genomsnitt två liter vatten per dygn. Emån är ett av 12 vattendrag i Sverige som ingår i ett projekt för att försöka rädda målarmusslan. Projektet beviljades 50 miljoner kronor av EU för ett par år sedan. Jakob Bergengren är projektkoordinator och anställd på länsstyrelsen i Jönköping.

– Både Eon och länsstyrelsen borde rimligtvis ha känt till att musslorna lever i Emån, säger han.

I februari anmälde kraftbolaget till länsstyrelsen i Kalmar län vad de planerade för reparationsarbeten. I april godkändes Eons planer. I tillståndet som Landets Fria gått igenom står ingenting om att ån rymmer utrotningshotade arter av flera olika musslor, däribland målarmussla, och det saknas därmed krav på förebyggande åtgärder i samband med torrläggningen. Istället skriver länsstyrelsen att åtgärden endast innebär en tillfällig och ringa störning och inte kan antas innebära någon betydande påverkan på miljön.

– Det är ett undermåligt beslut, säger Jakob Bergengren.

Älvräddarna har JO-anmält länsstyrelsen i Kalmar och organisationen menar bland annat att beslutet borde ha avgjorts av mark- och miljödomstolen istället för länsstyrelsen.

– Länsstyrelsen vet att Emån är ett Natura-2000 område med utrotningshotade musslor och då borde det vara uppenbart att det inte går att göra på det här sättet, säger Christer Borg.

Jakob Bergengren är beredd att hålla med men menar att den polisutredning som pågår får ge det slutgiltiga svaret på det.

Ansvarig på Länsstyrelsen i Kalmar län har inte gått att nå, men i tidigare uttalande menar Irene Bohman, chef för vattenenheten, att ansvaret vilar helt och hållet på Eon.

Förutom att Älvräddarna polisanmält Eon, anmälde kraftbolaget sig själva.

– Det är bra att få det prövat om vårt handlande skett i enlighet med de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken, säger Johan Tielman, miljöchef på Eon vattenkraft, i ett pressmeddelande.

Älvräddarna anser att vattenkraften i stort har färre begränsningar jämfört med andra företag när det gäller miljölagstiftningen. Tillstånden är nio gånger av tio utfärdade enligt 1918 års vattenlag och gäller för evig tid. Vattenkraftverken är undantagna regeln att skicka in en miljörapport varje år.

– Men de står under samma hänsynsregler och är skyldiga att kolla att en åtgärd inte påverkar miljön. Kraftbolaget borde ha undersökt området innan, det här är ett av Sveriges större artskyddsbrott, säger Christer Borg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV