Terese Bengard: ”Vi måste hålla liv i frågan”

Det gäller att ha lite tålamod när det gäller konkreta förändringar utifrån landsbygdskommitténs förslag. Samtidigt är det viktigt att hålla frågan vid liv. Det skriver Terese Bengard från Hela Sverige ska leva i en replik på Inez Abrahamzons debattartikel ”Politikerna tiger ihjäl landsbygdsfrågorna”.

Det är klart att det alltid finns en risk att det blir hyllvärmare när det kommer nya utredningar. Det har hänt med ett flertal bra utredningar tidigare så det finns fog för oron, men skillnaden denna gång är att alla partier skrivit under i den landsbygdsparlamentariska kommittén, vilket borde vara en styrka. Det finns också just nu en medvetenhet om att något måste göras, särskilt när politikerna gör en omvärldsanalys.

Men jag håller med; det är svårt att vänta, särskilt när man har väntat så länge redan, men jag tror att i detta fall måste vi ha lite förståelse för att lagstiftning och riksdagsbeslut tar tid. Vi vet att det pågår ett intensivt arbete i regeringskansliet, men att en av utmaningarna är att det är många departement och ministrar som är berörda då det är många politikerområden i ”en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder”. Därför behövs det mer förarbete. Det har också inkommit hundratals remissvar som ska granskas, synas och vägas in i underlaget till riksdagen. Det ska sedan förankras i alla partier då ingen har egen majoritet i riksdagen i dag.

Några av förslagen är redan placerade i utredningar, men det mer omfattande underlaget kommer i en proposition som är beräknad till mars nästa år. Vi håller så klart tummarna för att den innehåller stora delar av utredningens 75 förslag.

Däremot är det viktigt att vi håller liv i frågan hela vägen in i valrörelsen och förbi 2018. Det kommer att vara svårt när det kommer andra, av vissa betraktade som viktigare, frågor samt kriser som exempelvis Transportstyrelsen eller partiledarstrider – då har landsbygdsfrågan – och många andra frågor – en tendens att hamna i skymundan. Jag hoppas och tror att ett samlat Landsbygdssverige kan hjälpas åt att hålla frågan vid liv så att utredningen i slutändan leder till ett riktigt riksdagsbeslut och att det därmed blir verklighet av förslagen – för det behövs. Jag hade så klart gärna sett att de tagit i ännu lite mer men det finns 75 bra förslag – så gör något av dem i första hand.

Vi i Hela Sverige ska leva håller i alla fall frågan vid liv på alla sätt vi kan. Det kan jag lova.

Och har riksdagen inte fått något på sitt bord i mars 2018 så möts vi på barrikaderna!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV