Stipendium ger flyktingar råd att plugga

Med ett nytt stipendium som riktar sig till asylsökande vill Linnéuniversitetet göra det möjligt för fler att komplettera eller påbörja en utbildning i väntan på beslut om uppehållstillstånd. – Många tycker att det är slöseri med tid att bara sitta och vänta, säger Stefan Haglund på Linnéuniversitetet.

Många asylsökande vill studera vid universitet under tiden de väntar på beslut om uppehållstillstånd.

Men fram tills nu har det varit svårt i praktiken, då studenter från länder som inte är med i EU eller Schengen får betala kurs- och terminsavgifter själva.

Linnéuniversitetet har därför infört ett stipendium som asylsökande kan söka för att täcka avgifterna.

– Under de projekt för att validera utbildningar som vi har drivit tidigare har vi ofta fått frågor om asylsökande kan studera. Många tycker att det är slöseri med tid att bara sitta och vänta på besked, säger Stefan Haglund som är biträdande antagningsansvarig vid Linnéuniversitetet.

Systemet testades under sommarkurserna, då tre asylsökande kunde studera med hjälp av stipendiet. Arbetet pågår just nu för fullt med att handlägga de stipendieansökningar som har kommit in för att studera under höstterminen.

– Vi har fått in runt 250 ansökningar än så länge. Vi trodde inte att det skulle explodera med ansökningar på det här sättet, men det beror antagligen på att vi är ganska ensamma på banan. Om alla universitet hade samma upplägg hade det sett annorlunda ut.

Region Kronoberg är finansiär till projektet och har bidragit med 1,6 miljoner kronor. Stipendier delas ut så länge pengarna räcker, det finns inget maxantal på hur många som kan tas in.

– Det beror på vad de vill studera. Vi håller på att titta på om vi ska prioritera personer som vill plugga enstaka kurser eller hela utbildningar, säger Stefan Haglund.

Universitetet kommer i första hand ta in personer som vill läsa andra kurser än grundläggande svenska eller engelska.

– Även om inte alla asylsökande kan gå sfi så tror vi att de flesta tränar svenska på något sätt ändå, säger Stefan Haglund.

Den som söker stipendiet ska ha grundläggande behörighet för universitetsstudier, alltså avslutat gymnasium eller på gränsen till avslutat gymnasium. Stefan Haglund tror att runt 100 personer kommer vara behöriga efter att urvalet har gjorts.

Han är medveten om att det kan vara svårt för en del att visa upp papper på tidigare studier.

– I de fallen kan vi göra individuella kompetensbedömningar där personen får redogöra för sina gymnasiestudier.

Stefan Haglund vill lyfta fram att personer som har fått tillfälliga uppehållstillstånd har möjlighet att studera avgiftsfritt påuniversitetet under den tid som uppehållstillståndet gäller.

– Det är något som många inte känner till, vi märker att flera av ansökningarna har skickats in av personer med tillfälliga uppehållstillstånd, säger han.

Finns det inte risk att personer tvingas avsluta sina studier innan de har fullvärdiga utbildningar när uppehållstillståndet löper ut eller om de får avslag på sin ansökan?

– Så kan det bli för en del, men jag tror inte att det är bortkastad tid att ha studerat, säger Stefan Haglund.

Han hoppas att fler universitetet ska inspireras av projektet och införa ett liknande system.

– Jag tror att det kan bidra till att personer som är motiverade kommer ut i arbetslivet lättare när de har fått uppehållstillstånd, eftersom de kan ta vara på tiden när de annars bara går och väntar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV