Slutet för Sveriges sista chinchillafarm?

En chinchillauppfödning har fått allvarlig kritik av länsstyrelsen i Uppsala län. Burarna är för små och måste bytas omgående. Om bristerna inte rättas till kommer den sista pälsfarmen med chinchillor i Sverige att stängas ner.

I april fick en chinchillauppfödare utanför Enköping oanmält besök av länsveterinär och djurskyddshandläggare. Vid besöket upptäcktes flera allvarliga brister. Burarna är för små, bolådor och hyllor finns inte, ventilationen är dålig och lokalerna saknar dagsljusinsläpp.

– Hela miljön som de bor i med storleken på burarna, inga bolådor eller berikning och dålig luft är klart allvarliga brister, säger länsveterinär Marie Dartgard.

Chinchillorna säljs både som sällskapsdjur och päls. På gården finns över 100 djur och en avelshanne hade nyligen köpts in. Uppfödningen har varken godkänt tillstånd för verksamheten eller kontakt med veterinär eller djurhållare med relevant utbildning. Dessutom används ett slags halsband, så kallad polygamkrage, som hindrar honorna att byta bur medan en hane kan förflytta sig mellan burarna. Kragarna är numera helt förbjudna.

– Polygamkragen sätts runt halsen och hindrar djurets rörelse. Till exempel kan inte chinchillorna tvätta och putsa sig obehindrat, säger Marie Dartgard.

Från och med januari i år gäller nya regler för hur chinchillor får hållas. Bland annat säger föreskrifterna att burarna måste vara en meter höga och minst en halvmeter breda på den kortaste sidan. Vid kontrollen fanns inga burar som uppfyllde de kraven och därför måste alla bytas ut omgående.

Vad menas med omgående?

– Uppfödaren har fått fram till den 5 juni för att komma in med ett svar på vad han har gjort åt bristerna, säger Marie Dartgard.

Kommer uppfödningen att få fortsätta?

– Vi tar ett beslut som är avhängigt vad djurägaren gjort för åtgärder. Vår bedömning är att burarna inte uppfyller nuvarande lagstiftning. Men alla har ju rätt att överklaga så hur det blir i slutändan kan jag inte svara på nu.

Senaste gångerna uppfödningen fick besök av länsstyrelsen var 2009 och 2010. Marie Dartgard som var där 2010 menar att situationen inte har förvärrats sedan dess.

– Vi anmärkte på burarna redan 2009 men då överklagade djurägaren till förvaltningsrätten och fick rätt där.

Flertalet anmälningar om vanvård på uppfödningen, från både privatpersoner och organisationer, har kommit in till djurskyddet under den här tiden. Men trots det har ingen inspektör eller veterinär besökt chinchillorna.

Varför har ingen kontroll skett på fyra år?

– Vi har väntat på att den nya lagstiftningen skulle komma. Vår bedömning har varit att vi inte kunde göra något åt situationen innan dess.

För ungefär tio år sedan fanns knappt 20 uppfödningar av chinchillor för pälsproduktion runt om i landet. Chinchillauppfödningen utanför Enköping är, enligt uppgifter från farmaren själv och Djurrättsalliansen, den sista i Sverige. Under 2013 stängdes Tågarps chinchilla utanför Falkenberg i Halland. 2010 kritiserades förhållandena där efter en inspektion av länsstyrelsen. Bristerna var liknande de som nu tas upp i samband med Enköpingsfarmen. Nedläggningen ska ha att göra med de nya föreskrifterna som kom under förra året men som trädde i kraft först i år.

– Burarna var för små helt enkelt. Som jag fattade det så var det därför han upphörde, säger Dag Hultefors, länsveterinär på länsstyrelsen i Halland till Falkenbergsposten.

Då hade djurrättsrörelsen under flera år fört en kampanj för att uppmärksamma förhållandena på uppfödningen och för att den skulle stängas. Demonstrationer och aktioner hölls och under 2003 dömdes fem personer till böter för hemfridsbrott.

Även mot uppfödningen i Enköping har det förekommit protester i över tio års tid. Efter den senaste rapporten från länsstyrelsen startades det en namninsamling för att stänga chinchillafarmen som efter tre dygn fått över 5 000 underskrifter.

Uppfödaren har inte gått att nå för en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV