Hösten går mot vinter och runt om i landet tappar träden sina sista gula löv. En fjärdeklass i Hörby har följt lövfällningen extra noga i år. De är en av de 300 klasser som hjälper forskare att undersöka hur naturen påverkas av klimatförändringarna.
– Det här lövet har fortfarande klorofyll i sig så allt vatten har inte försvunnit!
Matilda Hansson håller upp ett gult löv med gröna strimmor. Klass 4b på Frostaskolan i skånska Hörby är ute för att kontrollera hur ”deras” träd ligger till. Under hösten har de deltagit i Höstförsöket och följt hur en lönn på skolgården fäller sina löv.
Tillsammans med 12 000 andra skolelever från hela landet hjälper de på så sätt forskare i Svenska fenologinätverket att fastställa hur naturen påverkas av klimatförändringarna.
– Forskare ska se om det blir varmare och om det gör att träden tappar löven senare, säger Love Wiedell.
Slutet av oktober innebär den sista veckan av observation, och de flesta av trädets löv ligger på marken. NO-läraren Camilla Sonesson ville vara med i försöket för att göra forskningsvärlden mer verklig för barnen.
– Jag tror att vi i skolan behöver bli mer medvetna om vad det forskas på. Om barnen får vara med och göra något praktiskt tar de till sig det lättare än om de bara läser om det i en bok. Nu kan de hjälpa forskarna och få en bild av vad det är de sysslar med år efter år.
På lektionerna har hon kombinerat observationerna med att prata med eleverna om vad som händer i naturen på hösten. Om varför träden tappar sina löv och om förmultningsprocessen.
– Det finns inte så mycket vatten i naturen på vintern och löven behöver allt vatten i trädet för att hålla sig gröna, säger Mona Mohammed.
– Därför suger träden in vattnet från löven och löven faller av, fyller August Sandell i.
Otto Gunnarsson har full koll på vad som händer med löven när de har hamnat på marken.
– Då kommer det svampar och bakterier som bryter ner löven och gör dem till jord.
Barnen tycker att det har varit roligt att följa hur lönnen har förändrats. De har tittat på fotografier av fyra stadier av höstlövsfällning som forskarna har skickat och rapporterat vilket stadium deras träd befinner sig i. Men de har inte bara ägnat sig åt seriösa observationer. När de klistriga frökapslarna dök upp var de ute och tog en gruppbild där alla har en ”näsa” på näsan.
– Det bästa är att vi har fått vara ute på lektionerna, säger Moa Farina.