Skivdebut värd att vänta på

”Smärtsamt vacker instrumentalmusik” skriver Göteborgs Fria Tidning, ”rena porren för en naturromantiker” utropar Nya Wermlands tidning och ger Folkvangs debutskiva fyra av fem. Umeåbandet har spelat in med David Sandström från Refused och Christian Gabel från bob hund, men fått vänta tre år innan innan låtarna nu ges ut på ett skivbolag.

Folkvang definierar själva sin musik som ”swecana”, alltså svensk americana, på sin Facebooksida men har egentligen ganska svårt att beskriva de instrumentella låtarna. Influenserna från proggrockare som Bob Hansson är dock starka.

– När vi startade sa Gustaf Boström, som spelar gitarr, att han ville ha ett band som lät som Kebnekajse på halvfart. Men vi är inspirerade av många grejer, berättar basisten Linus Johansson över telefon.

Låtarna börjar ofta med att någon av de fyra bandmedlemmarna skrivit melodi och ackord och sedan delar med sig över nätet. Det blir långa mejlkoversationer kring hur låten ska vara och så träffas de till sist i replokalen och gör om materialet tillsammans. Inspirationen kommer mest från annan musik.

– Vi har inget tydligt budskap, utan vill bara göra så bra eller så vacker musik som möjligt, säger Linus Johansson.

David Sandström träffade bandmedlemmen Jonas Paulsson på ”nån sån festival utan tillstånd i I20-skogen nära midsommar” och Jonas erbjöd senare David en gitarr i utbyte mot att de fick spela in i hans studio. ”Jag satt där på en pall i mitt hus och glömde bort ölen i min hand, glömde trycka rec/play, glömde obetalda räkningar. För första gången på många år blev jag kär i ett band från Umeå igen”, skriver David Sandström i den pressrelease som åtföljer Folkvangs självbetitlade debut.

Efter denna demoinspelning fick bandet möjlighet att spela in sina låtar mer professionellt med Christian Gabel. Sedan gick det tre år då lyssnarna bara kunde köpa materialet direkt från bandet i ett samarbete med föreningen Stugan i Umeå. Nu är det dock allvar och en ommastrad och mixad version av skivan ges ut 24 april av Kning disk i Göteborg.

David Sandström förklarar dröjsmålet med att ”de är en logistiskt haveribenägen kvartett, Folkvang” och Linus Johansson håller delvis med.

– Det är en ganska kul text och lite så har det väl varit. Vi har inte haft ett ”normalt” band som repar tre gånger i veckan. Så är det inte nu heller så haveriet fortsätter, säger han, och berättar att en av bandmedlemmarna bor i Göteborg.

Alla i bandet är dock väldigt glada för att materialet blir en ”riktig” skiva och nu jobbar de både med nytt material och med att försöka att få spelningar i hela landet. De har förvisso spelat en hel del live redan, men aldrig söder om Umeå. Men det finns egentligen inga planer på att bli professionella musiker.

– Vi gör det här mycket för vår egen skull. Vi kommer aldrig att göra en hitsingel, det är inte sådan musik över huvud taget. Men kanske kan det här leda till att fler får höra det och till att vi kan testa olika saker, som att göra musik till en film.

Med i bandet är även trummisen Per-Anton Runesson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV