Samverkan kan ta Örebro mot en hållbar framtid

Omställningen till ett kretsloppssamhälle där inte ekonomin utan ekologin sätter gränserna kräver samarbeten. Regional omställning i samverkan, Örebro menar att ett regionalt omställningscentrum med folkbildning, lärande och mobilisering skulle underlätta omställningen.

Nu pågår ett arbete för att ta fram en regional utvecklingsstrategi (RUS) med målet att uppnå hållbar tillväxt och god livskvalitet i hela regionen. Det sker mitt i den mest omvälvande tid vi har upplevt som mänsklighet, när vi tillsammans lär oss att förverkliga framtidens smarta och hållbara kretsloppssamhälle. Vi är på väg att lämna industriålderns tänkande bakom oss och anamma vad dagens vetenskap visar: Världen är inte en stor maskin, utan består av levande, komplexa, sammanhängande ekosystem. Det är en ny världsbild, en helt ny spelplan som ger oss välgrundat hopp om att förverkliga en hållbar utveckling i alla bemärkelser.

Alla aktörer behöver förstå de nya spelreglerna – myndigheter, företag, politiker och det civila samhället. Vi behöver synvändor, till exempel insikten att det inte är ekonomin utan ekologin, de planetära gränserna, som sätter ramarna för samhället. Ekonomiska välfärdsmått behöver kompletteras med ekologiska och sociala ”lyckoindex”. Det behövs banker och fonder som stöder regional omställning och lokalsamhällen. Näringslivet kan snabbt anpassa sig när det skapas förutsättningar. Kommunpolitiker inser allt mer möjligheterna, oavsett partifärg. Civilsamhället och folkbildningen har en nyckelroll att spela för en hållbar framtid.

Omställningsrörelsen och Ros-nätverket (Regional omställning i samverkan) har funnits i länet sedan flera år och bland annat genomfört fem Framtidsveckor som lyfter fram hållbara lösningar och inspirerar till handling och medskapande. Även i år genomförs Framtidsveckan i vecka 40, tillsammans med Miljövänliga veckan. Framtidsforum 2016 hade temat ”matsäkerhet som drivkraft för blomstrande lokalsamhällen.” Länsbildningsförbundet fortsatte med mat & hållbarhetsseminarium för folkhögskolor och studieförbund.

Tillsammans med bland annat Region Örebro län och Örebro universitet utvecklar Ros utbildningsdagar som ger en orientering i den nya spelplanen för hållbarhet. Där visar vi att spelreglerna för vad som räknas som framgång i samhället håller på att ändras i grunden. Möjligheterna är stora: På 15 år förväntas till exempel en halv miljon nya arbetstillfällen behövas inom matproduktion i Sverige för att klara omställningen från det fossilbaserade jordbruket. Dessutom tillkommer en mängd arbetstillfällen längs hela livsmedelskedjan.

Lösningarna handlar om att stärka och vitalisera lokalsamhällena, såväl stad som land. Civilsamhället och folkbildningen har en viktig roll att spela för att möjliggöra bred strategisk samverkan, lärande, mobilisering och lokal handling som ger synergieffekter. Ros-nätverket vill lyfta fram behovet av ett regionalt omställningscentrum för att förverkliga det hållbara (eller resilienta) ”Cirkulärsamhället”. Vi har kompetensen och erfarenheterna för att driva och samordna det, nu behövs även mandat och resurser till verkstaden.

Vi ser fram emot en ny regional utvecklingsstrategi som stärker hela Örebroregionen i att möta utmaningarna och ta vara på möjligheterna för en hållbar framtid!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV