Sameblod ger regissören nya utmaningar

Just nu pågår inspelningen av filmen Sameblod. Det är regissören Amanda Kernells första långfilm och i den vänder hon tillbaka till det samiska arvet och svenskarnas behandling av samerna.

Sameblod är en spelfilm som utspelar sig på 1930-talet och är berättelsen om Elle Marja, en ung flicka som tillsammans med sin lillasyster går på samisk internatskola, en nomadskola. Tanken är att Elle Marja ska ta över som renskötare i familjen men själv drömmer hon om ett annat liv bortom det samiska. Efter det att de rasbiologiska undersökningarna genomförs på skolan bestämmer sig Elle Marja för att fly och bli svensk. I sin svenska lärares kläder och identitet hamnar hon i Uppsala men livet blir inte som hon tänkt sig.

– För mig handlar filmen om ett mycket större tema än att bara välja en tillhörighet, den handlar inte bara om frågan att vara samisk eller att vara svensk, säger Amanda Kernell.

Det är inte första gången biopubliken får möta Elle Marja. Hon är även huvudperson i Amanda Kernells kortfilm Stoerre Vaerie. Där är Elle Marja gammal och tvingas efter ett helt liv vända tillbaka till den samiska kultur hon så länge tagit avstånd från.

– Både Stoerre Vaerie och Sameblod utspelar sig i samma miljöer men Sameblod är lite råare och mer fysisk i tonen. Det har att göra med att huvudpersonen är ung, det händer andra saker i hennes liv mot när hon är äldre.

Stoerre Vaerie kom ut tidigare under 2015 och fungerar som prolog till Sameblod. Den var en av femton kortfilmer som tävlade på filmfestivalen Sundance i USA och vann senare publikens pris på Göteborgs filmfestival.

Rollen som Elle Marja spelades i Stoerre Vaerie av Maj-Doris Rimpi men eftersom Sameblod utspelar sig mycket tidigare var man tvungen att hitta en ny skådespelerska som kunde spela Elle Marja som ung flicka.

– Vi hade casting och provfilmade i två års tid med olika mellanrum. Jag ville att huvudrollen gärna skulle vara någon som var modersmålstalare.

Ett hopp som Amanda Kernell hade var att man skulle hitta två systrar som kunde spela rollerna som Elle Marja och henne lillasyster Njenna. Efter ett långt sökande lyckades man hitta Lene Cecilia Sparrok och Mia Sparrok.

– Vi hade bara tur att det fanns två riktiga skådespelartalanger som både var modersmålstalare och systrar.

Sameblod började spelas in den 10 augusti och om inspelningsplanen håller kommer den att vara klar den 24 september. Filmen spelas in i Stockholm men också i fjällvärlden, främst vid Hemavan-Tärnaby-fjällen. Ofta filmar man på ganska svåra platser som bara kan nås med hjälp av helikopter eller fyrhjuling.

– Vi har haft renar som stångar kameran och det är en massa nya utmaningar. Det har inte gjorts så mycket spelfilm i samisk miljö så vi har fått hitta på nya sätt att lösa saker, till exempel hur man nödslaktar en ren på låtsas utan att skada den.

Amanda Kernell visste redan tidigt att det var regissör hon ville bli. Hon har förutom Stoerre Vaeri gjort flera kortfilmer som fokuserar på unga människor som handskas med svåra livsval.

Idén till att göra en långfilm som Sameblod har funnits länge hos henne.

– Jag har vuxit upp med den här historien men också i en familj som, precis som alla andra samiska familjer, är präglad av 1900-talshistorien. Både av kolonialiseringen och av rasbiologin mot samerna. Den har lämnat spår i alla familjer.

Hur tycker du att samernas historia har behandlats i Sverige?

– Kunskapen om samernas historia är ganska icke-existerande om man inte fått med sig den hemifrån. Vi lär oss inte något om den i skolan. I så fall ska man ha en mycket ambitiös lärare. Men det saknas studiematerial om samisk historia och det finns inte med i läroplanen, säger Amanda Kernell och fortsätter med att det bästa hade varit om det fanns officiellt erkänd information om samernas historia.

– Man har ju lärt sig den samiska historien från sin familj genom muntlig tradition men vi kan inte alltid heller vår egen historia. En del har ju gått förlorad.

Sameblod beräknas ha premiär under 2016.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV