Så odlar du svamp inomhus

Du kan odla egen ekologisk svamp året runt inomhus – och ingen krånglig utrustning behövs.

Genom att odla själv får du nyplockad ekologisk svamp. För nybörjaren är det lättast att börja med färdiga odlingskit. De innehåller allt material som behövs, till exempel mycel, odlingspåse, organiskt material som svampen kan växa i och en huva för att hålla fukten. Det brukar också ingå en beskrivning av hur du går tillväga, berättar Christina Persson på företaget Ecofungi.

– Snabbväxande svampar som musslingar är lätta att odla från grunden. Det tar fyra till sex veckor innan svampen är skördeklar.

Andra sorter, som shiitake, brukar säljas när de är redo för att sätta frukt. Det beror på att de växer långsamt och har svårt att hävda sig mot de snabbväxande mögelsvamparna i konkurrensen om näringsämnen. Dessa kit ger svamp inom en vecka.

För att odla svamp behöver du först se till att mycelet har etablerat sig. Sedan är det dags att aktivera det för fruktsättning, det vill säga uppmuntra det att producera fruktkroppar som kan skördas. Då sänker du temperaturen och sprejar med vatten. Målet är att efterlikna höstens kyla och fukt.

Det vanligaste felet odlare gör är att ha för torrt när svampen ska aktiveras för fruktsättning. Svampar hatar torr luft, berättar Christina Persson.

Ett kit brukar ge två eller tre skördar innan svampen behöver mer näring. Odlar du exempelvis ostronmussling kan du flytta över mycelet till nytt, steriliserat material som kaffesump, halm eller upphettad kartong.

Christina Persson säger att intresset för att odla svamp har ökat sedan hon började arbeta med det. Hon tror att det kan bero på att många äter mindre kött i dag.

– Svamp är näringsmässigt ett bra substitut till kött. Svamp används också mycket inom traditionell kinesisk medicin och ganska många sorter har visat sig innehålla ämnen som stärker immunförsvaret och skyddar mot bakterier, virus och annat.

Varför jobbar du med svampodling?

– Jag tycker att svamparna är fascinerande organismer. De finns i så väldigt stor artvariation och alla har sina egna speciella krav på tillvaron som gör dem spännande.

Mycel är ett nätverk av trådar som växer bland annat i jorden och under barken på träd. Mycelet kan liknas vid vårt blodomlopp som transporterar runt näringsämnen, kolhydrater och vatten till kroppens alla delar. När mycelet begränsas i sin framväxt ändrar den växtsätt och börjar bilda svampkroppar med sporer på. Dessa sporer fungerar ungefär som växternas fröer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV