Så fixar du klädbytardagen

I Linköping har Helene Ragnemalm varit med och arrangerat klädbytardagar som en del av omställningsgruppens aktiviteter. Hon delar med sig av sina bästa tips för hur du gör ditt evenemang till en succé.

Att byta kläder har blivit en populär omställningsaktivitet och klädbytardagar organiseras både storskaligt och som mindre, halvprivata tillställningar. I Linköping har man arrangerat klädbytardagar flera gånger.

Helene Ragnemalm har alltid haft ett miljöintresse. Under en period då hon hade mycket fritid letade hon efter en lämplig organisation i Linköping att engagera sig i och hittade omställningsgruppen.

– Jag tycker idén är suverän och det borde göras fler bytardagar för olika typer av prylar.

Idén till klädbytardagarna kom från att Helene och hennes familj tidigare hade gått på Friluftsfrämjandets bytardagar under flera år, och dessutom på bytardagar på barnens skola där det förutom sportsaker även byttes kläder och barnleksaker.

– När jag kom med i omställningsgruppen fanns det ju en grupp personer med samma tankar om återbruk. Det var en bra aktivitet som passade bra för omställning.

Helene Ragnemalm tycker att något av det mest positiva med klädbytardagar är att det ger så bra reklam för omställningsrörelsen utåt.

– Man styr också in folk i ett återbrukstänk automatiskt.

Så fixar du klädbytardagen

Det finns otroligt många varianter på klädbyte, från klädotek, där man driver en kontinuerlig verksamhet där folk lånar och byter kläder, till privata klädbytarpartyn där man träffas en kväll, minglar och tar med sig ett fåtal, ofta mer exklusiva plagg. Men de flesta klädbytardagar görs som endagsevenemang för allmänheten.

Gör ett grupparbete

Var tillräckligt många, framför allt till förarbetet, så att inte en person måste dra ett för tungt lass. Helst ska man vara en grupp på tio personer, där olika ansvarsområden fördelas, till exempel lokal, organisation på dagen, marknadsföring, fikaförsäljning, musik och städning/efterarbete.

Tänk över tiderna

I Linköping har man haft bytardagar mellan klockan 11 och 15 på helgdagar utan särskild inlämning innan. Man lämnar kläder när man kommer och byter sedan. Alla gånger utom den första fanns en massa kläder kvar sedan tidigare gånger så att besökarna kunde byta direkt. Men det finns också klädbytardagar där man lämnar in dagen före och arrangörerna organiserar kläderna i förväg.

Poängen med betalning

Omställarna i Linköping har klassat kläder i tre kategorier som givits 1, 4 och 8 poäng.

– Från början körde vi 1, 2, 3 poäng men det blev lite skevt när man till exempel fick en vinterjacka för tre par strumpor så vi prövade att justera det. Vissa har velat ha helt fria byten, personligen är jag mer för ett poängsystem eftersom jag tror att det ökar kvaliteten på kläderna, säger Helene Ragnemalm.

Det går också att ha ett system med pengar. Om det finns en lokal valuta knuten till omställningsgruppen är det ett gyllene tillfälle att använda den.

– Dock kräver det mer jobb av arrangörerna.

I Linköping får alla som lämnar in kläder ett byteskort med poängrutor (10×10 rutor). Där stryker personalen alla rutor utom så många poäng som personen lämnat in kläder för. De rutor som är kvar är alltså det antal poäng personen har att ta kläder för. När man hittar plagg får man gå till någon av arrangörerna och få sitt kort avprickat. Vid ingången sitter en till fyra personer och prickar av korten för de som kommer och lämnar och även för de som går hem.

Barnkläder går hem

Barnkläder och skor för barn har varit väldigt populära i Linköping. Urväxta vinteroveraller och liknande i bra kvalitet kan man enligt Helene inte få för många av.

– Det är något att tänka på hur man får folk att även komma med lite bättre, ”dyrare” kläder typ goretexkängor, skidjackor, träningskläder och så vidare. Framför allt för barn som växer finns ju behov av att byta upp sig i storlek.

I Linköping har man pratat om att dela upp klädbytardagar i barnkläder och vuxenkläder.

– Det skulle vara bra för att få det mindre trångt, annars tror jag det är en fördel att ha allt på samma gång, bara man har en tillräckligt stor lokal.

Lokalen är viktig

Att ha en tillräckligt stor lokal är så klart a och o för en klädbytardag, men glöm inte att kläderna också måste få plats

någonstans.

– Vi har haft lite problem att få tillräckligt med plats för alla kläder, folk efterfrågar bättre ordning. Sista gången hade vi tre långa bord som man nådde från båda sidor, förklarar Helene Ragnemalm.

Borden delades upp i dam, herr, små barn, stora barn och baby. Borden skyltades på båda sidor med upptejpade skyltar i A4 och A3. De hade också inom varje ålder/kön lappar för byxor, stickat, långärmat, kortärmat och linnen.

Marknadsför ordentligt

Att marknadsföra sin klädbytardag är en av grundförutsättningarna för att få besökare och det är bra att ha en eller flera marknadsförare som arbetar bara med den uppgiften. I Linköping fanns information i lokaltidningen, man satte upp affischer på olika anslagstavlor på bibliotek och i mataffärer och delade ut flygblad på bilar på Tornbys parkering.

– I år var vi bara två personer som satte upp lappar och det var alldeles för lite. Förmodligen måste många gånger fler lappar upp utomhus på stan på olika ställen, och många behöver sprida på sina jobb och skolor, reflekterar Helen.

Mer än bara kläder

I Linköping har man också haft fikaförsäljning. Det är omtyckt, men arbetsintensivt. Två personer har bara fixat med det. De har också haft musik i lokalen.

– Vi har en person som jobbat som diskjockey, så det har löst sig smidigt.

red@landetrunt.nu

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.