Roadtrip för mer jämställd musik

Den närmaste månaden pågår en musikalisk roadtrip genom landet. Tanken är att samla erfarenheter om hur musikscenen i Sverige ser ut för kvinnor. – Vi vill visa att det inte finns någon brist på begåvade tjejer i musikbranschen, utan att det snarare är brist på ställen där de kan vara, säger Anna Thomasson, som startat projektet Indefinita tillsammans med Frida Lernstål.

Indefinita ska uppmärksamma och påbörja en kartläggning av hur musikscenen ser ut för kvinnor i Sverige. Första stoppet är Umeå den 19 mars och den 25 april avslutas turnén i Göteborg.

I varje stad blir det dels ett samtal, dit ungefär tre akter är inbjudna, och sedan ett offentligt framträdande med artisterna. Samtalen och konserterna filmas och klipps ihop till videor som kommer att läggas upp på Indefinitas kanal på Youtube. Dessutom ska materialet och projektledarnas egna reflektioner skrivas ihop till en rapport till alla medverkande och andra intresserade.

Anna Thomasson konstaterar att ojämställdhet finns inom alla branscher, men att det blev just musik som hon och Frida Lernstål fokuserar på beror delvis på att båda har hållit på med musik själva tidigare och är mycket kulturintresserade.

– Vi har varit i många sammanhang med musik där det finns en given plats och en välkomnande attityd gentemot killar, men där man som tjej inte möts av samma attityd, säger hon.

Samtalen ska handla om hur det är att vara kvinna i musikbranschen och utgå från artisternas egna erfarenheter. Frida Lernstål och Anna Thomasson har ansträngt sig för att hitta kvinnor i olika åldrar och genrer.

– Utgångspunkten är deras berättelser, vilka för- och nackdelar de upplever med att vara tjej och hålla på med musik, och konkreta exempel. Vi har försökt att få en bredd och hoppas att erfarenheterna ser väldigt olika ut.

I början av projektet efterfrågade Frida Lernstål och Anna Thomasson tips via sociala medier på kvinnliga artister som kunde delta, och hela listan med namn kommer att läggas till rapporten. Den är tänkt att släppas så snabbt som möjligt efter att själva rundresan är klar. Det är viktigt för dem båda att projektet inte stannar vid att vara en kul resa utan att materialet tas tillvara och att diskussionerna fortsätter.

– Vi tänker inte att det här är lösningen, utan mer en uppmuntran till att jobba vidare med jämställdhet inom musikbranschen. De här frågeställningarna är inget som man ”bockar av” och blir färdig med, utan något som man måste jobba med kontinuerligt, säger Anna Thomasson.

Målet är framför allt att inspirera både kulturverksamheter och musiker. Även om Indefinita bara besöker sju orter, hoppas de att fler kulturarrangörer ska bli sugna på att lyfta jämställdhetsfrågor inom sina verksamheter.

– Vi hoppas sätta en boll i rullning och väcka en diskussion och ett intresse för att vilja jobba mer med det här. Vi vill också inspirera andra tjejer att ta mer plats, säger Anna Thomasson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV