Rekordmånga anmälningar – men få fälls för djurskyddsbrott

Förra året gjordes rekordmånga åtalsanmälningar om djurskyddsbrott runt om i landet. Samtidigt är det få anmälningar som leder till fällande domar.

Under 2015 kom 498 ärenden om misstänkta djurskyddsbrott in till åklagarmyndigheten från länsstyrelser och polis. Det är en ökning med nästan fyrtio procent jämfört med 2014, och fler än någonsin tidigare.

Men ökningen beror inte på att djurskyddet har blivit sämre, menar Katarina Andersson som är samordnare för djurskyddskontroller på Jordbruksverket.

– Det handlar främst om att länsstyrelserna har börjat använda sin verktygslåda på samma sätt, och gör likartade bedömningar och åtgärder. Arbetet har också blivit mycket mer effektivt sedan kommunerna lämnade över det till länsstyrelserna 2009.

På länsstyrelsen i Östergötland är anmälningarna relativt få, men även här har en ökning skett, från 7 anmälningar 2014 till 11 under 2015. Precis som i resten av landet handlar ärenden som lämnas in till åklagarmyndigheten om grova djurskyddsbrott.

– Det kan vara djur som blivit omhändertagna på grund av allvarlig vanvård, att de inte har fått mat eller har misshandlats, säger Helen Loor som är länsveterinär i Östergötland.

Gemensamt för hela landet är att endast en liten del av anmälningarna leder till fällande domar, under tio procent. Helen Loor menar att det behövs utredare hos polisen och åklagare som är intresserade och har stor kunskap om djurskyddslagen.

– Jag förstår att det är svårt att prioritera djurskyddsbrotten när de konkurrerar med mord och narkotikabrott. Men i de regioner där det har kommit in specialister ser situationen annorlunda ut. Det är det vi drömmer om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV