Privata värdar lämnar hyresförhandlingar i protest

Runt om i landet har hyresförhandlingar strandat mellan privata hyresvärdar och Hyresgästföreningen. Drygt 70 000 lägenheter är berörda. Fastighetsägarna protesterar mot vad de tycker är för låga hyresnivåer och kräver en ny bostadspolitik.

I Norrköping har privatvärdarnas intresseorganisation Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen sydost inte kunnat komma överens. Det gäller hyror för omkring 10 000 lägenheter.

– Vi vill nå en överenskommelse men inte till vilket pris som helt, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen sydost, till Landets Fria Tidning.

Fastighetsägarnas krav låg till en början på drygt två procents hyreshöjning, vilket inte kunde accepteras av Hyresgästföreningen vars bud låg på 0,5 procent.

– I Norrköping har vi inte kunnat hitta en nivå på hyreshöjningen som båda parter var överens om, säger Benny Andersson.

Han menar att generellt sett är utgångsläget bra för fastighetsägare runt om i landet. Ränteläget är lågt och det samhällsekonomiska läget gott. Därför ska återhållsamhet gälla för hyreshöjningar.

Men den bilden delar inte intresseorganisationen Fastighetsägarna.

I en debattartikel i Upsala Nya Tidning nyligen skriver företrädare för Fastighetsägarna att Hyresgästföreningen ”misshandlar bostadsmarknaden”. Liksom i Norrköping strandade förhandlingarna i Uppsala rörande omkring 10 000 bostäder.

– För den mindre hyresvärden kan uteblivna hyreshöjningar ge katastrofala följder, eftersom energibolagen och lönerörelsen inte tar hänsyn till Hyresgästföreningens politik, skriver Björn Söderholm, vd för Fastighetsägarna Mittnord.

Enligt Hyresgästföreningen handlar strandningarna av hyresförhandlingarna om att Fastighetsägarna vill försöka få politikerna att införa marknadshyror. Fastighetsägarna är också tydliga med sin missnöjdhet över dagens system.

– Den uppsjö av strandningar som de drivit fram i stora delar av Sverige är uppenbarligen ett sätt att försöka påverka de bostadspolitiska förhandlingar som regeringen inlett. Det är en politiskt motiverad attack från Fastighetsägarna för att överbelasta hyresnämnderna och sabotera hyressättningssystemet, skriver Torbjörn Rönnkvist, ordförande i Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle och Börje Hallberg, tillförordnad ordförande i Hyresgästföreningen Knivsta-Uppsala i ett svar.

Fastighetsägarna menar att Hyresgästföreningen har makt att fördröja förhandlingarna och därmed pressa hyresvärdarna att gå med på ett lägre bud.

Steget efter en strandad förhandling är att ärendet tas upp i någon av landets åtta hyresnämnder.

– I Norrköping har Fastighetsägarna Mittnord lämnat in ansökningar till hyresnämnden för över 1 000 lägenheter och fler är på väg, säger Benny Andersson.

I Göteborg där förhandlingarna strandade redan i januari har hyresnämnden hittills fått in material om 17 500 lägenheter från Fastighetsägarna GFR, och ytterligare material för 27 000 kommer att lämnas in, skriver Hem&hyra.

I Göteborg har även den ideella föreningen Alla ska kunna bo kvar skrivit ett upprop mot Fas-tighetsägarnas agerande. Uppropet, som hittills undertecknats av knappt 500 personer, vänder sig emot att fastighetsägare framställer sig själva som offer. Istället vill föreningen se starkare rättigheter för boende i hyresrätt.

Benny Andersson tycker att dagens system för att fastslå hyror är bra. Han menar att det är två jämlika parter som möts och förhandlar om hyrorna. Den statliga hyresregleringen avskaffades år 1974 och hyreslagen ändrades år 2011 vilket i praktiken innebär att hyrorna för allmännyttiga hyresrätter inte längre är norm. Nu gäller principen att lika lägenheter ska ha lika hyror.

– Jag har svårt att se vad hyresvärdarna tror sig vinna på ett annat system. Hyreslagen säger att hyran ska vara skälig. Syftet med det är att inte urholka grundprincipen, att hyresgästen har rätt att bo kvar i sin lägenhet även om hyresvärden vill säga upp avtalet genom stora hyreshöjningar, säger Benny Andersson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV