Pilotbyar får chansen med sista Leaderpengarna

På flera håll i Sverige finns pengar kvar inom nuvarande Leaderprogrammet som ska avslutas i år och avrapporteras nästa år. Flera Leaderkontor, som distribuerar EU-pengar för landsbygdsutveckling bland annat i Gävleborg, Bergslagen och Småland, vänder sig nu till omställningsrörelsen för att skapa pilotprojekt. Järbo i Sandvikens kommun är en av de byar som ska bli experimentverkstad för omställningsprojekt. Här riktar man inte bara in sig på en sak, utan inkluderar allt från lerhusbygge och alternativ energi till lokalproducerat och omställningsutbildningar.

Den 6 januari träffades 12 personer i den lilla byn Järbo i Sandvikens kommun för att skapa en omställningsgrupp. Bara några månader senare är Järbo pilotby inom ramen för omställning i praktiken, som ingår i Leaderprojekten i Gävleborg.

I byn bor 2 900 personer och uppemot ett trettiotal är nu aktivt engagerade i omställningsgruppen.

I veckan har byn haft en kick-off i form av evenemanget Framtidsveckan som arrangerades i Järbo för första gången, men som också organiseras på många andra håll i Sverige. Bland annat har Järbo lanthandel som drivs av Karin Wass-Söderlund lanserat en ny sektion, ”Smak av Gästrikland”, med lokalproducerade varor. Demonstration av solenergi och workshop om lerhusbygge och föreläsning om permakultur fanns också på schemat. Fröbyten, loppis och föredrag om jordskepp och Ojnareskogen var fler smakprov ur programmet. Dessutom hölls ett föredrag om omställning av Jan Forsmark, en inledning till den kurs som kommer att äga rum i Järbo i maj, för att fler på orten och deltagare från hela landet ska få kunskap om omställning.

I Järbo finns flera företag som arbetar med omställningsrelaterade verksamheter. Bland annat Järbo trä- och trädgårdsservice och ”solgubben” Bosse, som driver Järbo elcenter och marknadsför solpaneler. Här finns också Gävleborgs enda 4H-förening och föreningen Kulturand som arbetar med byggnadsteknik i form av ekovänliga lerhus. De har också kurser av olika slag, till exempel i hur man konstruerar en kycklingtraktor, en flyttbar hönsbur där hönsen hjälper till att bereda mark för odling.

– Jag tror att generellt är tiden mogen för att agera praktiskt. I vår by finns många som redan är aktiva inom Hela Sverige ska leva, Naturskyddsföreningen och andra miljöorganisationer. Omställning blir som ett paraply for samverkan, förklarar Marjo Marthin, som leder Kulturands verksamhet från hennes och makens gård.

Pedalkraft Järbo är ett annat projekt som drivs av Kulturand, bland annat med inspiration från ett projekt i Guatemala som man planerar att göra i samarbete med Högskolan i Gävle. Tanken är också att man ska kunna involvera yngre barn i pedagogisk verksamhet om energi och teknik i Pedalkraft.

– Något som är viktigt när man jobbar med omställning är att involvera så många som möjligt. Vi har aktiviteter som riktar sig mot unga, bland annat planerar Gudrun Strömstedt en ”gerillaodling” tillsammans med de ungdomar som brukar vara på ungdomsgården i Järbo. Vi kommer också att ha program för skogsägarna och göra något som riktar sig mot kyrkligt aktiva, förklarar Marjo Marthin.

Under maj månad ska Järbo ha fokus på återvinning. Då blir det bland annat workshops om återanvända material. En kursdag leds av Järbobon Maribel Lindberg som har ett företag specialiserat inom inredning och recycle design.

– Vi bor dessutom i ett av de loppistätaste områdena i Sverige, så det passar perfekt, säger Marjo Marthin.

I maj månad görs också en tvådagarskurs i omställning med många kända omställningsprofiler, bland annat Jan Forsmark, Pella Thiel och Anders Persson.

I Gästrikland har även en annan by, Åmot, blivit omställningsby inom ramen för omställning i praktiken. I Åmot kommer man bland annat att arbeta med en vattenmölla som ska sättas i funktion för omställarna där.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.