Peppigt inför SM i poetry slam

Landets Fria ställde fem frågor till Tor ”Offer”, projektledare för SM i poetry slam i Umeå 2014 den 28–31 maj.

Vad blir speciellt med årets SM?

– Vi har valt att ha ett stort lagfokus i år. Lagtävlingen kommer att separeras helt från den individuella tävlingen och vi kommer att ha både lagtävling och individuell tävling varje dag. Under lagframträdandena är det normalt tre eller fyra personer på scen men vi kommer i år även att tillåta två poeter. Vi har också valt att ha ett öppet SM och vi har bjudit in lag från Finland och Riga för att få ett europeiskt fokus. Vi har tänkt att ha två sidogrenar, improesi och en sidogren som blir ny för SM som vi inte vill gå ut med än.

Hur går det med förberedelserna?

– Det känns som om det börjar falla på plats. Vi är klara med bidrag och samarbetspartners, centrala lokaler och boende. Nu håller vi på att slipa till regelboken, ordna ljud och ljus, boka förpoeter och mc:s, fixa volontärer och marknadsföra.

Vad är speciellt med just ett SM?

– Det är tufft att så många som är så bra samlas, de bygger upp varandra. Det är det bästa av det bästa och det blir så intensivt i flera dagar. Man går in i det och drömmer om det.

Vad ser du mest fram emot?

– Så klart den 28 maj när alla är taggade, alla poeter kommer och vi drar igång. Det ska bli kul att se hur det blir med mer lagfokus, duos och den nya sidogrenen. Och att vara med så mycket kreativt folk som har så mycket att säga mellan boutsen. Eftersom jag varit med så mycket är jag vän med många. Jag är så pepp, jag är nog den enda som inte är poet som har varit på sex SM. Anledningen till att jag inte har varit på alla SM sedan jag upptäckte poetry slam är personliga skäl, det är utan tvekan värt att åka vart som helst i Sverige för att få vara med om det. Jag brukar spela in dikterna och jag lyssnar fortfarande på inspelningar från 2001 och framåt.

Vad är det bästa med poetry slam?

– Framträdandena. Det är så häftigt när folk kan berätta en historia eller en upplevelse på bara tre minuter och kasta ur sig orden på ett genomtänkt sätt. Dikterna kan vara så olika, det är tufft att det är så fritt. Eftersom det är en tävling är det gjort för att man ska gilla det och ofta väldigt lättlyssnat. Det är inte som folk kanske tänker att poesi är, tungt eller svårt, utan det är ofta roligt, häftigt och gripande. Alla som läser det här borde söka på ”poetry slam SM” på Youtube så att de får se och lyssna själva.

Tor vill inte ha sitt fullständiga namn i tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV